Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан предупреди китайският си

...
Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан предупреди китайският си
Коментари Харесай

Вашингтон предупреди Пекин да не оказва подкрепа на Путин

Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан предизвести китайският си сътрудник Ян Цзечъ, че никоя страна няма да може да се размине с опитите си да оказва помощ на Русия в офанзивата й против Украйна, оповестява Sky News. Срещата сред Съливан и Цзечъ се организира в Рим и продължи повече от 8 часа.

Преговорите бяха закрити за медии, като даже след тях нито една от страните не даде конференция. По-късно представителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви детайлности.

По думите му Съливан е декларирал, че Вашингтон следи доста деликатно доколко Китай оказва поддръжка на съветския президент Владимир Путин. Подобна поддръжка би имала последствия за връзките на Китай със света, в това число със съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати в Европа.

Предупрежденията идват на фона на появила се вест в авторитетното издание Financial Times, че Русия желае военна, само че и финансова помощ от Китай, с цел да преодолее отрицателния резултат от глобите, които Европейски Съюз й наложи. Както Пекин, по този начин и Кремъл отхвърлиха новината.

Нахлуването на Русия в Украйна сложи Китай в внимателно състояние с два от най-големите му търговски сътрудници - Съединени американски щати и Европейския съюз. Китай се нуждае от достъп до тези пазари, само че също по този начин сподели поддръжка за Москва.

Китай е една от дребното страни, които заобикалят да подлагат на критика руснаците за нашествието в Украйна. Китайският водач Си Дзинпин одобри Путин за откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, единствено три седмици преди нахлуването на Русия на 24 февруари. По време на визитата на Путин двамата водачи излязоха с изказване от 5000 думи, в което заявяват безгранично „ другарство “.

Китайците се въздържаха при гласуването на Организация на обединените нации за неодобрение против Русия и подлагаха на критика икономическите наказания против Москва. Но остават въпросите до каква степен ще стигне Пекин, с цел да се отчужди Запада и да изложи на риск личната си стопанска система.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес сподели в понеделник, че е помолил китайския си сътрудник Уан И да употребява въздействието на Пекин върху Москва, с цел да постави завършек на войната.

„ Намираме се в исторически миг, който изисква отговорност и визия на всички международни водачи “, съобщи Албарес.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР