Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се противопоставя на евентуално

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се противопоставя на евентуално
Коментари Харесай

Тръмп не иска предоговаряне на търговската сделка между САЩ и Китай

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че се опълчва на вероятно предоговаряне на " Фаза 1 " от комерсиалната договорка сред Съединени американски щати и Китай, откакто малко преди този момент държавно следен китайски вестник заяви, че някои държавни съветници в Пекин упорстват за нови диалози и вероятно преустановяване на постигнатото съглашение.

Тръмп, който преди време също обмисляше да се откаже от комерсиалната договорка, подписана през януари, съобщи на брифинг на Белия дом в понеделник вечерта, че желае да види дали Пекин съблюдава съглашението за солидно увеличение на покупките на американски артикули, оповестява Ройтерс, представен от БНР.

" Нищо сходно. Дори ни минимум ", съобщи Тръмп, когато беше запитан дали би се съгласил с концепцията за преправяне на " Фаза 1 " от двустранната комерсиална договорка. " Не съм заинтригуван. Ние подписахме договорка. Чух и това, те (Китай) желаят да стартират още веднъж комерсиалните диалози,  за да реализират по-добра договорка за тях ", акцентира той и добави: " Китай се възползваше от Съединени американски щати в продължение на доста години. Нека първо да забележим дали ще изпълнят подписаната от тях договорка ".

Повод за неговите мнения даде таблоидът Global Times, който заяви в понеделник, че неконкретизирани съветници на ръководещите в Пекин, които са близки до комерсиалните договаряния, допускат, че китайски публични представители възраждат опцията за обезсилване на сегашния търговски пакт и за договарянето на нов, който да наклони везните повече към китайската страна.

Англоезичното издание Global Times се разгласява от People`s Daily, формалният вестник на ръководещата комунистическа партия в Китай. Въпреки че това издание не се води за формален рупор на комунистическата партия, вижданията на Global Times от време на време отразяват мнението на партийните водачи, означи Ройтерс.

Часове след публикуването на тази информация, китайските вносители закупиха в понеделник най-малко четири корабни това или към 240 000 тона соя от Съединени американски щати с доставка през юли, като са вероятни и спомагателни покупки, обявиха за Ройтерс двама търговци, осведомени със покупко-продажбите.

Това са най-новите от поредицата покупки от страна на Китай, като в същото време американски публични лица настояват, че е почнало и използването на други елементи от комерсиалната договорка, свързани с отбрана на интелектуалната благосъстоятелност.

В рамките на " Фаза 1 " от комерсиалната договорка, подписана през януари, Пекин се ангажира да закупи спомагателни артикули и услуги в Съединени американски щати в границите на двегодишен интервал за минимум 200 милиарда $, до момента в който Вашингтон се съгласи поетапно да анулира цените за вноса на китайски артикули.

Тръмп, който преди дни упрекна Китай по отношение на метода му за преодоляване на огнището на ковид в град Ухан, наблягайки, че несправянето на Пекин е довело до хиляди смъртни случаи в Съединени американски щати и до загуба на американски работни места, съобщи през предходната седмица, че е " мощно раздран " дали да не приключи " Фаза 1 " от комерсиалната договорка.

Тези негови мнения пристигнаха единствено часове, откакто висшите търговски представителите на двете страни дадоха обещание да продължат напред с използването на съглашението.

Нарастващото напрежение сред Съединени американски щати и Китай поради огнището на ковид слага под въпрос комерсиалната договорка и новите договаряния за " Фаза 2 " от съглашението.

Администрацията на Тръмп твърди, че има доказателства, че новият ковид произлиза от лаборатория в град Ухан - изказване, което обаче Китай отхвърля. В понеделник пък се появи нов източник на напрежение след непотвърдени информации по американските медии, че администрацията на Тръмп възнамерява да издаде предизвестие, че компютърни хакери, свързани с китайското държавно управление, се пробват да откраднат информация от американските откриватели, разработващи ваксини и медикаменти за Covid-19.

В тази връзка Global Times съобщи, че злонамерените офанзиви от страна на Съединените щати са провокирали " яростно цунами " измежду китайските търговски представители, откакто Китай направи взаимни отстъпки във връзка с " Фаза 1 " от комерсиалната договорка.

" Всъщност в полза на Китай е да приключи актуалната договорка по Фаза 1 ", съобщи пред Global Times търговски консултант на китайското държавно управление, базирайки се на отслабващата стопанска система на Съединени американски щати и идните там президентски избори. " Сега Съединени американски щати не могат да си разрешат да рестартират комерсиалната война с Китай, като всичко се върне към началната точка ", добави той.

Клийт Уилямс, някогашен консултант по търговията на Белия дом, който взе дейна роля в договарянията сред Съединени американски щати и Китай, съобщи, че Пекин е спазил по-голямата част от структурните разпореждания в договорката от " Фаза 1 ", в това число нови правила за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност.

" Не мисля, че сме на стадий, в който би трябвало да се откажем от договорката. Досега тази договорка даде позитивни резултати ", уточни пред Ройтерс Уилямс, който в този момент работи в адвокатската адвокатска фирма Akin Gump във Вашингтон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР