Американският президент Доналд Тръмп закачи днес Франция като каза, че

...
Американският президент Доналд Тръмп закачи днес Франция като каза, че
Коментари Харесай

Напрежение между САЩ и Франция за НАТО и мита

Американският президент Доналд Тръмп закачи през днешния ден Франция като сподели, че мненията на френския му сътрудник Еманюел Макрон за " мозъчната гибел " на НАТО са " доста отвратителни и обидни " за другите членове на Алианса.

Говорейки преди среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Лондон, Тръмп добави, че изказванията на Макрон са изключително " рискови ", тъй като " никой не се нуждае от НАТО повече от Франция " и че Съединени американски щати оказват помощ на Европа посредством военния алианс. " Това е едно доста, доста злобно изказване по адрес на 28-те държави-членки на НАТО ", сподели Тръмп. Той съобщи, че бил доста сюрпризиран от тези думи на Макрон и ги намира за доста рискови за Франция.

От друга страна, американският президент дефинира като " забавна " забележката на турския президент Реджеп Ердоган, че самият Макрон се намира в " мозъчна гибел ".

Размяната на реплики за НАТО обаче не е единственият настоящ проблем сред Вашингтон и Париж. В понеделник късно вечерта държавното управление на Съединени американски щати съобщи, че може да наложи наказателни мита в размер до 100% върху вноса за 2,4 милиарда $ от Франция, в това число за шампанско, чанти, сирене и други артикули, откакто заключи, че новият френски дигитален налог ще навреди на американските софтуерни компании.

Франция и Европейският съюз са подготвени да се опълчват на най-новите американски тарифни закани за френските артикули, съобщи във вторник френският министър на финансовите Бруно льо Мер.

Бруно льо Мер дефинира предложенията на Съединени американски щати като " неприемливи ". " В случай на нови американски наказания Европейският съюз би бил подготвен да отговори на удара ", съобщи той пред френското радио " Класик ", оповестява Ройтерс.

Френският министър на стопанската система Агнес Пание-Рунаше пък съобщи пред Sud Radio, че Франция ще бъде " нападателна " в връзките си със Съединени американски щати по този противоречив въпрос и че Франция няма да отстъпи от проектите за въвеждане на дигитален налог.

По-рано тази есен Франция утвърден налог от 3% върху приходите от цифрови услуги, извоювани от компании с френски доходи над 25 милиона евро и международни доходи над 750 милиона евро.

От Службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати обаче обявиха нощес, че извършено следствие е открило, че френският налог е " несъответстващ с преобладаващите правила на интернационалната данъчна политика " и че френското данъчно предложение е " извънредно обременяващо за засегнатите американски компании ", в това число Гугъл, Alphabet Inc, Гугъл, Фейсбук Inc, Apple Inc и Amazon.com Inc.

Предложените от Съединени американски щати до 100%-ни мита върху вноса на артикули от Франция за 2,4 милиарда евро включват и първокласни артикули на " Луи Вюитон Моет Хенеси " (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и на производител на козметика Л`Ореал (L`Oreal), което докара до внезапно намаляване на акциите на компании за първокласни артикули ри старта на днешната европейска търговия.

Акциите на LVMH поевтиняват с 1,6%, на L`Oreal - с 0,25%, на Kering - с 1,1% и на Hermes - с 1,75%.

" Прекалено рисковано е да навлизате в първокласния бранш. Секторът бе ударен на първо място от митингите в Хонконг, а в този момент може да бъде обиден още по-силно ", означиха от капиталовия фонд Clairinvest.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР