Американският президент Джо Байдън произнесе традиционната си реч За състоянието

...
Американският президент Джо Байдън произнесе традиционната си реч За състоянието
Коментари Харесай

Байдън пред Конгреса: Нашествието на Путин е изпитание за вековете

Американският президент Джо Байдън произнесе обичайна си тирада " За положението на съюза ". В траялото 72 минути послание към Конгреса той приветства възобновяване на американската стопанска система и основаването на  рекордните 12 милиона работни места.

В речта си Байдън следваше тематиките, на които неведнъж се е спирал от началото на мандата, и прикани републиканците да работят дружно. Джо Байдън сподели, че нахлуването на Владимир Путин в Украйна е тестване, което Съединените щати и техните съдружници от НАТО са минали, и още веднъж даде обещание да поддържа президента Зеленски толкоз дълго, колкото е належащо.

„ Говорих от тази зала преди една година, единствено дни, откакто Владимир Путин отприщи бруталната си война против Украйна. Убийствено нахлуване, предизвикващо облици на гибелта и разрушенията, каквито Европа претърпя през Втората международна война. Нашествието на Путин е тестване за вековете. Тест за Америка. Тест за света. Бихме ли отстоявали най-основните правила?

Бихме ли отстоявали суверенитета? Ще отстояваме ли правото на хората да живеят свободни от робия? Ще застанем ли в отбрана на демокрацията? Тъй като такава защита е от голяма важност за нас, тъй като поддържа мира и предотвратява опцията за евентуални агресори да заплашват нашата сигурност и разцвет. Една година по-късно знаем отговора ”, гласеше част от речта на американският държавен глава.



Първото послание на Байдън към Конгреса, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите, следваше тематиките, на които той неведнъж се е спирал от началото на мандата си. 

Съединени американски щати ще се пазят, в случай че Китай заплаши суверенитета ни, съобщи още американският президент. Той сподели, че Вашингтон е подготвен да си сътрудничи с Пекин по въпроси, които са от интерес на Съединени американски щати, и в името на богатството на света.

" Но не оставайте с неправилно усещане. Както декларирахме пределно ясно предходната седмица - в случай че Китай заплаши суверенитета ни, ще защитим страната си. Както и направихме ", посочи американският водач.

Думите на Байдън са свързани със свалянето в неделя на китайски балон, който навлезе в американското въздушно пространство и за който се допуска, че е бил употребен за шпионски цели. Балонът бе свален от Съединени американски щати с ракета край крайбрежията на щата Южна Каролина.

Байдън акцентира, че ясно е декларирал на китайския президент Си Цзинпин, че Съединени американски щати желаят състезание, само че не и спор.

" Няма да се оправдавам за това, че влагаме, с цел да създадем Америка мощна. Инвестираме в американски нововъведения, в промишлености, които ще дефинират бъдещето и които китайското държавно управление желае да господства ", разясни американският президент.

" През миналите две години демокрациите станаха по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими станаха по-слаби, а не по-силни ", сподели Джо Байдън.

Светът е изправен пред съществени провокации, съобщи президентът.

" Съюзниците се засилват, харчат повече и вършат повече. Появяват се мостове сред сътрудниците в Тихоокеанския район и тези в Атлантическия район и тези, които залагат против Америка, схващат какъв брой са сбъркали. Никога не е добра концепция да залагаш против Америка ", безапелационен бе Байдън.

Ройтерс предлага фрагменти от речта в писмения й тип:

Америка, великата

" Историята на Америка е история на напредъка и ние сме единствената страна, която е излизала от всяка рецесия по-силни, в сравнение с когато сме влизали в нея. Това е, което ние вършим още веднъж. "

" Днес КОВИД към този момент не управлява живота ни. А преди две години нашата народна власт беше изправена пред най-голямата опасност след Гражданската война. Днес, въпреки и засегната, нашата народна власт остава непоклатима и несломима. "



Икономиката на Съединени американски щати

" Преди две години стопанската система ни се задъхваше. Когато заставам тук довечера, ние създадохме рекордните 12 милиона нови работни места – повече работни места, основани за две години, в сравнение с който и да е президент в миналото е създавал за четири години. Преди две години КОВИД беше затворил нашите предприятия, затвори учебните заведения ни и ни лиши от толкоз доста неща. "

" Моят стопански проект е за вложение в места и хора, които са били забравени. На фона на икономическите разтърсвания през последните четири десетилетия, прекалено много хора бяха изоставени или третирани сякаш са невидими. "

" Може би това сте вие, които гледате у дома. Спомняте си работните места, които изчезнаха. И се чудите дали въобще съществува път за вас и децата ви да вървите напред без да се преместите. Разбирам ви. "

" Ето за какво построяваме стопанска система, в която никой не е зарязан. Работните места се завръщат, гордостта се завръща с помощта на изборите, които направихме през последните две години. Това е проект за възобновяване на Америка и реализиране на действителна смяна във вашия живот. "

Моите другари републиканци

" Към моите другари републиканци, в случай че можехме да работим дружно в предходния Конгрес, няма причина да не можем да работим дружно и в новия Конгрес. Хората ни изпратиха ясно обръщение. Да се борим за поради битката, власт поради властта, спорове поради самите спорове, не ни води до на никое място. "

" И това постоянно е било моето виждане за страната: да възстановим душата на нацията, да възстановим гръбнака на Америка: междинната класа, да обединим страната. Ние сме изпратени тук, с цел да довършим работата! "

" Вече сме финансирали над 20 000 плана, в това число в огромни летища от Бостън до Атланта и Портланд... Искрено благодаря на моите другари републиканци, които гласоподаваха за закона. А на моите другари републиканци, които гласоподаваха срещу него, само че въпреки всичко желаят да финансираме планове в техните региони, споделям не се тормозете. Обещах да бъда президент на всички американци. "



Големите фармацевтични компании

" Всеки ден милиони хора се нуждаят от инсулин, с цел да управляват диабета си, с цел да могат да останат живи. Инсулинът съществува от 100 години. Производството му коства на фармацевтичните компании единствено 10 $ за флакон. Големите фармацевтични компании обаче незаслужено таксуват хората със стотици долари – и осъществят рекордни облаги. Повече няма да е по този начин... Да ограничим цената на инсулина на 35 $ месечно за всеки американец, който се нуждае от него. "  

" Големите корпорации освен се възползват от данъчния кодекс. Те се  възползват от вас, американските консуматори. "

Реформи в полицията

" Всички желаеме едно и също нещо. Квартали без принуждение. Правоохранителни органи, които печелят доверието на общността. Нашите деца да се прибират в сигурност. "

" Равна отбрана пред закона; това е заветът, който имаме в Америка... Знам, че множеството служители на реда са положителни, почтени хора. Те рискуват живота си всякога, когато обличат униформата. Но това, което се случи с Тайър в Мемфис, се случва прекомерно постоянно. Трябва да се оправим по-добре. "

Подкрепа за Украйна

" Ние обединихме НАТО и изградихме световна коалиция. Застанахме против експанзията на (руския президент Владимир) Путин. Ние застанахме на страната на украинския народ. “

" Тази вечер към нас още веднъж се причисли посланичката на Украйна в Съединените щати. Тя съставлява освен своята нация, само че и смелостта на своя народ. Посланик, Америка е обединена в нашата поддръжка за вашата страна. Ние ще бъдем с вас толкоз дълго, колкото е належащо. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР