Американският президент Джо Байдън планира да говори утре по телефона

...
Американският президент Джо Байдън планира да говори утре по телефона
Коментари Харесай

Байдън звъни на Си Дзинпин, какво ще обсъдят

Американският президент Джо Байдън възнамерява да приказва на следващия ден по телефона с китайския си сътрудник Си Дзинпин за първи път от 4 месеца, като се чака двамата да обсъдят доста двустранни и интернационалните проблеми, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Една от тематиките на диалога им на следващия ден е евентуалното посещаване на Нанси Пелоси в Тайван. Ако това се случи, Китай предизвести, че ще реагира остро поради претенциите му върху острова.

Китайското външно министерство отхвърли коментар за утрешния диалог. Въпреки това представителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян повтори предизвестията на Китай по отношение на възможната аудиенция на Пелоси в Тайван. „ Ако Щатите упорстват да напредват по своя личен път, оспорвайки това, което е значимо за Китай, това сигурно ще получи корав отговор “, сподели Чжао на кореспонденти по време на брифинг и добави, че отговорността от следствията би трябвало да бъде поета от Съединени американски щати.

Канцеларията на Пелоси занапред следва да разгласи по кое време и дали въобще тя ще направи визитата си в Тайван. Моментът е извънредно несъответствуващ за сходно посещаване поради повишеното напрежение сред Пекин и Вашингтон поради комерсиалната война, човешките права и Тайван.

Байдън няма пълномощието да забрани сходна аудиенция в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, само че китайското властническо комунистическо държавно управление избра да пренебрегва разделянето на управляващите в Съединени американски щати, като сподели, че Конгресът е зависещ на американската администрация. От гледната точка на Пекин, фактът, че и двете институции са под контрола на Демократичната партия, ускорява концепцията, че по някакъв метод Пелоси работи с поддръжката на Байдън.

Байдън предходната седмица сподели пред кореспонденти, че американски военни представители считат, че „ не е добра концепция “ Пелоси да посети Тайван в този миг. Вестник „ Файненшъл таймс “ заяви предходната седмица, че председателката на Камарата на представителите на Конгреса ще посети Тайван през август. Първоначално се е възнамерявало пътуването й до там да е през април, само че то се е отсрочило поради позитивния й тест за Ковид-19.

Пелоси ще е най-висшестоящият американски представител на избираема служба, който ще посети Тайван, откогато републиканецът Нют Гингрич пътува до такава степен през 1997 година, по времето, когато беше ръководител на Камарата на представителите. Сега Гингрич и други републиканци, които нормално са доста сериозни към Пелоси, насърчиха концепцията за нейна аудиенция в Тайван, като обявиха, че Китай няма право да споделя на американците къде могат да пътуват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР