Американският президент Джо Байдън е поискал деескалация на напрежението с

...
Американският президент Джо Байдън е поискал деескалация на напрежението с
Коментари Харесай

Байдън поиска намаляване на напрежението около Украйна по време на разговора си с Путин

Американският президент Джо Байдън е изискал деескалация на напрежението с Украйна по време на телефонния диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин. Двамата разговаряха в продължение на 50 минути, а  Байдън е начертал още веднъж разновидностите при усмиряване на обстановката и при възможна инвазия на Русия. 

Вашингтон разгласи, че е подготвен да прибегне към ограничения като налагане на наказания, укрепване на НАТО в страни от Алианса и даване на спомагателна помощ на Киев, в случай че се стигне до нахлуване на съветски войски на украинска територия. 

По информация на Белия дом по време на диалога двамата водачи са говорили за това какъв брой е значимо да има " прагматична, насочена към резултати дипломация ".  

Вашингтон акцентира изгодата от дипломацията като Байдън е декларирал, че прогрес по време на идните срещи в Женева в разнообразни формати може да има " единствено в среда на деескалация вместо ескалация ".  

Официален представител дефинира тона на диалога като " сериозен и всъщност ". Преатавителят разяснява и терзанията на Москва от разгръщане на НАТО с думите:  " Нашата позиция е доста ясна. Това са решения, които се вземат от суверенни страни, несъмнено в консултация с Алианса. "

От своя страна помощникът на съветския президент  Юрий Ушаков сподели, че Джо Байдън ясно е декларирал, че Съединените щати нямат желание да разполагат ударни настъпателни оръжия в Украйна. По думите на Ушаков Байдън е призовал Путин да понижи напрежението към руско-украинската граница и го е предизвестил, че в случай че Русия нападне Киев, Вашингтон и неговите съдружници ще отговорят с огромни финансови и стопански наказания.

 По този мотив съветският президент е декларирал, че глобите могат да доведат до цялостен раздор в връзките сред двете страни. Според него това би било неточност, която не би трябвало да се позволява в сегашната обстановка. Владимир Путин е подчертал, че Русия ще пази ползите си в областта на сигурността по този начин, както Съединените щати биха защитавали личните си ползи, в случай че наоколо до техните граници имаше настъпателни оръжия. Според Юрий Ушаков Джо Байдън се е отнесъл с схващане към опасенията на съветската страна. 

От думите на Ушаков стана ясно, че двамата водачи ще управляват персонално идните на 10 януари в Женева руско-американски договаряния. Според него в случай че договарянията преминат сполучливо, то това може да докара до нормализиране и може би даже до възстановяване на двустранните връзки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР