Американският политолог Франсис Фукуяма пише в своята книга Краят на

...
Американският политолог Франсис Фукуяма пише в своята книга Краят на
Коментари Харесай

Инициативата за глобална цивилизация е импулс за „Диалога между цивилизациите“

Американският политолог Франсис Фукуяма написа в своята книга „ Краят на историята и последният човек “, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и краят на Студената война през 1991 година „ бележат освен края на един избран интервал от следвоенната история, само че и на самата история “, т.е. краят на идеологическата гражданска война на човечеството и разпространяването на демократичната народна власт на Запада като крайна форма на ръководството. Книгата бе оповестена през 1992 година

Учителят на Фукуяма – Самуел Хънтингтън, бе потопен в хрумвания за геополитиката и безконечна война. Той прикани Запада да остане внимателен, което бе като леден душ за „ позитивните “ хрумвания на Фукуяма. През 1996 година Хънтингтън разгласява книга със заглавие „ Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на международния ред “, учредена на редица публикации от 1993 година В нея той показва, че споровете сред западния либерално-демократичен модел и ислямските страни и надълбоко повлияния от конфуцианството Китай са неизбежни.

През последните 30 години на войни и стопански и финансови рецесии развиването на Азия, с Китай като главен представител, даде лъч вяра на света. Все повече и повече страни са привлечени от този нов център на икономическа мощ, най-вече поради доверието им в концепцията за общественост на споделена орис. През 2013 година китайският ръководител Си Дзинпин предложи самодейността „ Един пояс, веднъж “, през 2014 година страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) разгласиха „ Декларацията от Форталеза “, ШОС се развива и укрепва, а построяването на общественост на споделена орис на човечеството се форсира.

Тъй като светът е изправен пред от ден на ден и по-сложни провокации, през 2021 година китайският ръководител Си Дзинпин предложи Инициатива за световното развиване, през 2022 година – Инициатива за световната сигурност, а на 15 март 2023 година Инициатива за световна цивилизация по време на разговора на високо равнище сред ККП и политически партии от разнообразни страни.

Инициативата за световна цивилизация е специфична и нейна цел е да предложи проект за световното ръководство и връзките сред другите народи и култури. Тя извежда политическия разговор на нов стадий, преглежда надълбоко вкоренени метафизичен въпроси, като задачите на битие на другите народи и цивилизации, методите за спокойно общуване сред страни с разнообразни култури и история, вяра, метод на живота, политически и обществени системи. Във време, когато светът е пред рисково разделяне, Инициативата за световна цивилизация възвръща оптимизма и дава обещание завършек на илюзиите за „ конфликт на цивилизациите “ и „ завършек на историята “.



Китайският ръководител Си Дзинпин даде ясни отговори по отношение на главните проблеми, пред които е допустимо да се изправят Китай и други страни по пътя на модернизацията.

Придържайки се към концепцията за върховенството на народа, се подчертава върху елементарните хора в процеса на модернизацията, чиято последна цел е да се осъществя свободното и всестранно развиване на хората.

Тя би трябвало освен да бъде правоприемник на историята и културата, само че и да интегрира актуалната цивилизация, освен да усъвършенства благосъстоянието на настоящето общество, само че и да пази правата и ползите на бъдещите генерации.

Трябва да се поддържа правилото за самостоятелност и автономия, да се търси многообразието по пътя към модернизацията, която не е „ патентован артикул “ на няколко страни, нито „ единствен избор “, и не може просто да се „ копира “ от другите без никакви промени.

Пред лицето на другите нови проблеми, обстановки и провокации в процеса на модернизацията партиите би трябвало да поемат отговорност и да работят самоуверено, да не се лимитират от обичайните хрумвания или механизми, да търсят и да усъвършенстват методите и пътищата, непрестанно да обновяват теориите и практиките и да влеят един мощен витален поток от сила.

Трябва да се популяризира духът за общия триумф, да се ускори инклузивността на модернизацията. Човечеството е общественост на споделена орис.

Трябва да се пазят културното завещание и нововъведенията, да се употребяват пълноценно историята и културата на всяка нация, да се спомага за изобретателната промяна и развиване на отличната обичайната просвета на другите страни.

Гласът на разсъдъка е от решаващо значение в тези времена на съществени екологични и стопански рецесии, както и опасности за сигурността.

Целта на Инициативата за световна цивилизация е да стартира „ разговор сред цивилизациите “ вместо да се провокира „ конфликт “ сред тях. Тя припомня на страните и нациите за личните им цели, за това какво значи пълноценното потребление на оставеното от предците и по тази причина с какво може всеки да способства и остави на идващите генерации.

Светът се нуждае незабавно от разговор за същинската природа на човечеството и задачите му на битие, а Инициативата за световна цивилизация сигурно е своевременен подтик за сходна полемика.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР