Американският музикант Дейвид Кросби, съосновател на две влиятелни рок групи,

...
Американският музикант Дейвид Кросби, съосновател на две влиятелни рок групи,
Коментари Харесай

RIP: Почина още една истинска музикална легенда

Американският музикант Дейвид Кросби, съосновател на две авторитетни рок групи, умря на 81-годишна възраст, предадоха информационните организации.

Певецът и текстописец става прочут с фолк-рок група " Бърдс ", към която се присъеднява през 1964 година и взе участие в основаването на оглавили класациите шлагери, измежду които кавър на " Mr Tambourine Man " на Боб Дилън и " Turn! Turn! Turn! ".

Малко откакто напуща групировката през 1967 година, Кросби става част от супергрупата " Кросби, Стилс енд Наш ". В нея той се изявява дружно със Стивън Стилс и Греъм Наш, а по-късно към тях се причислява и Нийл Йънг.

Докато е в групата, Кросби написва частите " Guinnevere ", " Almost Cut My Hair ", " Long Time Gone ", " Delta " и " Deja Vu ".

Виж още: Благой Георгиев влиза в " Сървайвър ", фолк певица ще му прави компания

" С огромна горест оповестяваме, че след дълго боледуване умря нашият обичан Дейвид (Крос) Кросби. Той беше заобиколен с любов от брачната половинка си и сродна душа Джан и сина си Джанго ", се споделя в известие, изпратено от половинката на музиканта - Джан Данс, до американското издание " Варайъти ".

" Въпреки че той към този момент не е тук с нас, неговата човещина и добра душа ще продължат да ни направляват и въодушевяват. Наследството му ще продължи да живее посредством неговата именита музика. Мир, обич и естетика за всички, които познаваха Дейвид и тези, до които той се докосна. Той ще ни липсва доста... Благодарим за любовта и молитвите ".

Дейвид Кросби е въведен два пъти в Залата на славата на рокендрола като член на двете групи.

Той бе олицетворение на кредото " секс, опиати и рокендрол ". Освен зависимостта към опиатите, която в последна сметка докара до трансплантация на черен дроб, през бурния живот на Кросби имаше тежка злополука с мотоциклет, гибел на другарка и борби с хепатит С и диабет, напомня Ройтерс.

Певецът от " Бийч бойс " Браян Уилсън бе измежду първите, които отдадоха респект на музиканта, като сподели, че е " изгубил думи " след новината. " Не знам какво да кажа, като се изключи че съм с разрушено сърце да чуя за Дейвид Кросби. Той беше необикновен гений... толкоз популярен артист и създател на песни. И прелестен човек ", написа Уилсън в Twitter.

Изображение: Getty Images; Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР