Американският милиардер Илон Мъск има един от най-популярните акаунти в

...
Американският милиардер Илон Мъск има един от най-популярните акаунти в
Коментари Харесай

Мъск си играе в Туитър - срива световните пазари

Американският милиардер Илон Мъск има един от най-популярните сметки в Twitter в света. В обществената мрежа ръководителят на Tesla и SpaceX споделя проектите на компанията си, разяснява международни вести, разгласява мемове и даже бърборис клиенти на съветски език. Но неговите туитове се наблюдават от близко освен от почитателите на предприемача, само че и от вложителите, тъй че сериозните и не толкоз съществени постове на милиардера нееднократно са довели до повишаване и спад на акциите на Tesla.

През 2021 година Мъск потвърди, че може елементарно да реалокира котировките освен за своята компания. За по-малко от два месеца на новата година той съумя да разпръсне скъпите бумаги на няколко задгранични предприятия едновременно, да събере и срине няколко криптовалути, а също по този начин да предизвика няколко занимателни обстановки, когато вложителите по простъпка започнаха да купуват скъпи бумаги на изцяло разнообразни компании, за които бизнесмена писа. Какво се крие зад „ Ефекта на Илон Мъск ”, както към този момент назовават по света бизнесразмаха на милиардера, споделя " Lenta.ru ".

Милиардерът започва акаунт в Twitter още през 2009 година. Оттогава той има 47 милиона души публика като е разгласил към 13,5 хиляди известия. През годините туитовете на Мъск няколко пъти доведоха до обилни пазарни придвижвания, само че най-много в акциите на Tesla. И по този начин, през 2018 година първоаприлската смешка на милиардер за банкрута на производител на електрически коли, изразена в злощастно време за компанията, докара до срив на акциите й с повече от пет %. „ Въпреки напъните за печелене на пари, в това число обезверена всеобща продажба на великденски яйца, ние с горест оповестяваме, че Тесла е безусловно и изцяло банкрутирал. Толкова банкрутирал, че даже няма да повярвате “, написа Мъск.

В различен пост пък се съобщаваше, че самият Илон „ е открит в безсъзнание покрай своя Tesla Model 3, заобиколен от празни бутилки текила Teslakilla. Сухи сълзи към момента се виждаха по бузите му. Вероятно по друго време изказването на милиардера по никакъв метод не би повлияло на котировките на Тесла. Но малко преди известието на Мъск компанията разгласи изтеглянето на повече от 100 000 електрически автомобила Model S заради проблеми със сервоуправлението. Освен това, преди публикуването на първоаприлската смешка, Tesla Model X на автопилот се блъсна в спирка на автомагистрала в Калифорния, убивайки водача. По същото време вложителите сметнаха шегите на Мъск по тематиката за банкрута и алкохола за несъответствуващи и побързаха да продадат част от акциите си, смятайки ги просто за непотребни към този момент книжа.

Друг туит от милиардера, оповестен през същата година, имаше още по-тежки последствия както за компанията, по този начин и за самия бизнесмен. През август 2018 година Мъск ненадейно разгласи, че е подготвен да изтегли Tesla от борсата, когато нейните акции се покачат до 420 $ (към момента на оповестяването те костваха към 350 долара). Според Мъск финансирането за тази интервенция към този момент е обезпечено, само че той не уточни източника си. Излишно самоувереното изказване на милиардера накара акциите на компанията да скочат с повече от 10 % същия ден. Загубите на търговци, които са били с отворени къси позиции (процент на спад) по акции на Tesla, възлизат на 1,3 милиарда $, пресметна анализаторската компания S3 Partners

След думите на Мъск възмутени вложители заведоха групов иск против бизнесмена, а американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата (SEC) го упрекна в измами и операция на пазара. За да позволи обстановката, Маск трябваше да напусне поста ръководител на борда на шефовете на компанията и да се ангажира да заплати санкция от 20 милиона $. Освен това на Тесла бе подредено да наеме „ бавачка ” - юрист, който би трябвало да утвърди туитовете на милиардера, касаещи компанията му, преди да бъдат оповестени в обществената мрежа. В същото време, както стана ясно по-късно, изказването на Мъск за приватизацията на Tesla е било смешка през цялото време.

SEC съумя да разбере, че милиардерът, който е прочут почитател на марихуаната и даже я пуши онлайн в едно от американските комедийни излъчвания, просто е желал да забавлява приятелката си, канадската певица Граймс, благодарение на туит. Факт е, че цифрата " 420 " в Северна Америка е признат знак на културата на консумация на марихуана. А 20 април (или 4/20 по американския календар) се чества в Съединени американски щати като ден на пушене на трева. Година и половина след туита, който лиши Мъск от поста му в компанията, акциите на Tesla най-сетне надвишиха границата от 420 $.

Тогава Мъск затвори тематиката с следващия анекдот за опиатите. " Уау... запасите са толкоз високи хаха ", написа милиардерът. Туитът може да се преведе като " Уау.. [Тесла] акциите са се нараснали толкоз доста, хаха. " В различен смисъл обаче думата високо значи „ прецакан “. По-късно Мъск продължи да дава гръмки изказвания за Тесла, което имаше съществени последствия за компанията. През май 2020 година милиардерът написа в Twitter, че счита, че цената на акциите на производителя на електрически коли е прекомерно висока (по това време една хартия коства към 850 долара). След туита акциите на Tesla незабавно се сринаха с 10 % и компанията загуби към 14 милиарда $ пазарна капитализация. Богатството на самия милиардер пък понижа с 2,8 милиарда. Буквално на идващия търг обаче скъпите бумаги изцяло завоюваха есента.

Туитовете на Мъск покачват и намаляват освен котировките на Tesla, само че и акциите на други компании. И по този начин, през 2016 година, в навечерието на края на създаването на Tesla Model 3, има клюки, че производителят ще стартира да купува акумулатори от Samsung за него. Мъск реши да отхвърли информацията в Twitter: „ Бих желал да поясня, че във връзка с батериите за Model 3 Tesla работи извънредно с Panasonic. Новини, които настояват друго, са погрешни “, написа той. В резултат на това акциите в подразделението SDI на Samsung, което се занимава със основаването на екрани, акумулатори и батерии, незабавно паднаха с повече от 8 %, а капитализацията на компанията се срина с повече от половин милиард $. В същото време котировките на Panasonic, която е снабдител на съставни елементи за Model 3,  скочиха с съвсем 4%, което донесе на компанията 800 милиона $.

Мъск стартира да движи котировките на задгранични компании изключително интензивно през 2021 година. За по-малко от два месеца тази година ръководителят на Tesla към този момент се е присъединил в битката на аматьорски вложители с Reddit и експерти от Уолстрийт, дружно с кучето си, той надува цената на скъпите бумаги на пазара Etsy, покачва цената на най-популярната криптовалута в света - биткойн, и по-малко известна цифрова валута - Dogecoin. В първия случай приказваме за присъединяване на Мъск в по този начин наречената борба за GameStop - умираща американска комерсиална верига, която продава дискови конзоли, дискове с видео игри и компютърна техника.

Професионалисти от Уолстрийт, предвиждайки банкрута на компанията, отвориха къси позиции по нея, само че " хамстерите " от общността WallStreetBets на Reddit взеха решение да им дадат урок и да защитят компанията, като изкуствено покачат цената на своите акции. В разгара на борбата Мъск разгласява единствено една дума Gamestonk в своя Twitter! и разгласява линк към WallStreetBets. В известието милиардерът играе по едно и също време с името на комерсиалната мрежа и фондовия мем Stonks, благодарение на които в обществените мрежи се майтапят с вложители и предприемачи, извършващи съмнителни транзакции с вярата да усилят облагите. В резултат на това акциите на GameStop скочиха със 130 %, макар явната подигравка на милиардера.

През януари Мъск увеличи цената на японския разработчик на видеоигри Bandai Namco, като разгласява мем от героя и анимето на играта Idolmaster. На Токийската фондова борса акциите на компанията набъбнаха с 4,4%. Тогава милиардерът туитна кучето си и ненадейно увеличи цената на акциите на пазара Etsy. „ Някак си одобрявам Etsy. Купих си ръчно плетен шлем на Марсиан Марвин за моето куче “, написа милиардерът. Говорим за злодея, жестокия държател на Марс от анимационните филми " Looney Tunes " и " Funny Melodies ", който желае да унищожи Земята и да пороби галактиката. След думите му цената на акциите на Etsy се увеличи с над 10 %.

Мъск започва мощни процеси в края на 2020 година - началото на 2021 година и на пазара на криптовалути. Още през декември главата на Тесла уточни най-популярната цифрова валута на планетата - биткойн - като „ съвсем същия отпадък като фиатните пари “ (тоест пари, които не са обвързани с благородни метали). Милиардерът обаче бързо промени решението си. Още в края на януари Мъск, който по това време беше най-богатият човек на планетата, актуализира описанието на своя профил в Twitter и добави към него хаштаг #bitcoin. След това криптовалутата е поскъпнала с 20 %. Около седмица по-късно стана известно, че Тесла е вложила Щатски долар 1,5 милиарда в биткойн и ще одобри криптовалутата като заплащане за електрически транспортни средства в близко бъдеще. В резултат на това цената на биткойн набъбна с още 10 % и по-късно продължи да пораства. По време на това писане цената му надвишава 52 хиляди $ за монета.

След това Мъск ненадейно разгласи напускането си от Twitter „ за известно време “, само че не устоя и седмица без обичаната си обществена мрежа. Няколко дни по-късно той се завърна, с цел да увеличи цената на Dogecoin, криптовалута, която той назова обичаната си още през 2019 година. Създадена е през 2013 година в чест на интернет мема Дож с куче Шиба Ину. В началото на февруари Мъск разгласява екранна фотография на The Lion King в Twitter. На фотографията шаманът-маймуна Рафики е прикован към главата на самия Маска благодарение на фотошоп. Той държи лъвчето Симба, което на собствен ред има логото на Dogecoin, заместено за главата му. „ Dogecoin е криптовалутата на хората “, написа милиардерът. В резултат на това криптовалутата е поскъпнала с над 50 % дневно.

Четири дни по-късно Мъск даде нов напън на Dogecoin - ръководителят на Tesla разгласи, че го е купил за най-малкия си наследник. „ Купих си малко Dogecoin за дребния X, с цел да може да бъде бебе за бебе “, гласи туитът. Hodlers се назовават ​​криптовалутни вложители, които се придържат към капиталова тактика за покупка и задържане, т.е. те държат средства без значение от пазарната обстановка. Но седмица по-късно милиардерът съзнателно е свалил цената на актива, давайки сигнал на огромните притежатели да продават по-голямата част от монетите. Той изрази мнение, че прекомерно високата централизация на криптовалута в дребен брой ръце е действителен проблем за плана. В същото време Мъск даде обещание да поддържа огромни притежатели на Dogecoin, които биха подхванали такава стъпка. Тогава цената на криптовалутата падна със 17 % за един ден.

Туитовете от шефа на Тесла при започване на 2021 година доведоха до някои в действителност занимателни обстановки. И по този начин, през януари Мъск разгласява известие, в което предлага да се употребява Messenger. Съобщението идва, откакто WhatsApp промени политиката си за дискретност и реши да трансферира данните на своите консуматори във Фейсбук. В резултат на това цената на акциите на компанията Signal Advance се повиши с повече от 5 хиляди % за няколко дни. Шегата се оказа, че Signal Advance няма нищо общо с пратеника - компанията продава здравно съоръжение. В края на януари Илон Мъск разгласи в Twitter зрелище в аудио обществената мрежа Clubhouse, след което вложителите се втурнаха да изкупуват акциите на Clubhouse Media Group, удвоявайки цената си. Този път обаче компанията, която попадна в полезрението на вложителите, нямаше нищо общо със обществената мрежа, за която милиардерът написа. Разработчикът на последната е частна компания и нейните скъпи бумаги не се търгуват на борсата. Друга смущаваща обстановка, която Мъск предизвика, беше изкупуването на акции на златодобива Sandstorm Gold от вложители, откакто шефът на Tesla призна любовта си към песента Sandstorm от Darude в Twitter.

Меметата, шегите и нелепите обстановки на фондовия пазар, които предизвика Мъск, забавляват клиентите на милиардера, само че те не наподобяват смешни за анализаторите от Уолстрийт. Специалистите приканиха SEC да наблюдават по-голямо внимание на активността на милиардера в обществените мрежи. Според тях, до момента в който Мъск се майтапи в Twitter и се обогатява заради придвижването на акции на компании в една или друга посока, вложителите на дребно губят спестяванията си.

Изплашени от новата политика на WhatsApp, хората се втурнаха към Telegram и Signal. Но в действителност ли са толкоз безвредни?

Мащабното влияние, което един човек има върху американския и световния пазар, демонстрира, че регулаторът би трябвало да преразгледа разпоредбите и наредбите на промишлеността. „ Ситуацията е такава, че представители на нов тип харизматични водачи са получили обществена платформа за своите изказвания и към този момент могат да приказват освен с бордове на шефовете. Регулаторите би трябвало да решат какво да вършат с новата наклонност. В последна сметка обаче регулаторите ще би трябвало да актуализират набора от разпореждания “, сподели анализаторът Дан Лейн, който работи за основаното във Англия приложение за борсова търговия Freetrade.

В предишното пазарите бяха измъчвани от мненията на различен акционер, някогашен президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Като държавен глава той също се радваше да разгласява импулсивни изявления в Twitter без предварителна консултация със своите съветници, което води до сривове на фондовите пазари, солидни промени в цените на петрола и интернационалните кавги. Анализаторите от Уолстрийт даже формулират такова нещо като „ показателят на Тръмп “ - те наблюдават смяната в доходността на американските държавни облигации в границите на пет минути след туитовете на президента. Активността на Тръмп в Twitter обаче не се оказа добра. За четири години на власт политикът се съгласи, че при започване на януари 2021 година управлението на обществената мрежа просто е представиловечно блокиране на страницата му. Каква реакция ще последва на туитовете на Мъск остава незнайно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР