Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните

...
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните
Коментари Харесай

Лавров след среща с Тилърсън: Русия и САЩ нямат друг избор, освен диалог

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и съветският министър на външните работи Сергей Лавров организираха се срещнаха през днешния ден в Манила. Това стана в коридорите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) във филипинската столица, съобщи АП.

Тилърсън и Лавров са разговаряли на фона на напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Русия, които са в най-ниската си точка след края на Студената война. Срещата бе първата по рода си, откогато Съединени американски щати постановиха нови антируски наказания и двете страни изгониха дипломати на реципрочна основа, показва американската организация.

Лавров означи, че е почувствал готовността на СЩ да продължат да беседват с Русия, съобщи Ройтерс. " Мисля, че (двустранният диалог) няма опция ", сподели съветският външен министър след края на срещата.

Той заяви, че се е договорил с Тилърсън двустранният разговор да продължи във формат " Шанън-Рябков ".

Съединени американски щати и Русия се договориха американският зам.-държавен секретар Томас Шанън и съветският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков да разискват " горещите точки " в двустранните връзки. Москва обаче затвори този канал, откакто Вашингтон й наложи нови наказания, напомня АП.

Лавров означи, че двамата с Тилърсън са имали нескончаем диалог, съобщи ТАСС. Руският външен министър посочи, че е дал подробни пояснения на американския държавен секретар за ответните ограничения, подхванати от Москва, в отговор на новите наказания против нея от Вашингтон.

В официално съобщение, оповестено след срещата, съветското министерство на външните работи изрази готовността на страната да възстановява разговора със Съединени американски щати, в случай че те се откажат от конфронтационната линия.

АП отбелязва, че срещата сред Лавров и Тилърсън е траяла повече от един час. Преди нейното начало двамата се усмихваха и си размениха смешки, само че никой от тях не сподели нищо всъщност и не отговори по какъв начин новите американски наказания против Русия може да се отразят на двустранните връзки.

За разлика от Лавров Тилърсън не направи изказване след края на срещата. Въпреки наложените нови наказания на Русия, администрацията на американския президент Доналд Тръмп споделя, че продуктивното съдействие сред двете страни би било от изгода, показва АП. И дава за образец контрактуваното от Вашингтон и Москва помирение в Югозападна Сирия.

" Русия се надява, че Съединени американски щати ще продължат контактите с нея за Сирия във военната и политическата област ", съобщи Лавров, представен от ТАСС.

Руският външен министър прикани " външните играчи в Сирия към синхронна работа за реализиране на нови взаимни отстъпки ". Лавров сложи необикновен акцент върху съгласуването на параметрите на зоната за деескалация в северозападната провинция Идлиб.

" Това евентуално ще е най-сложната от четирите зони, които Русия, Турция и Иран договориха през май в Астана ", означи той.

Лавров заяви по този мотив, че на 8 и 9 август в Техеран ще има среща на съветски, турски и ирански представители, точно за подсилване на зоните за деескалация в Сирия. Вече действат три такива зони - в Южна Сирия, в региона Източна Гута и северно от град Хомс, напомни съветският външен министър. И добави, че в този момент се работи по най-голямата и евентуално най-сложната от тези зони - в провинция Идлиб.

" Специалният представител на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за Украйна Кърт Волкър ще направи скоро първото си посещаване в Москва ", заяви Лавров, представен от АП и Ройтерс. Той ще се срещне с високопоставения асистент на съветския президент Владимир Путин Владислав Сурков. Тилърсън заречен това на срещата си с Лавров, само че не прецизирал по кое време ще се състои тази аудиенция.

Волкър, който бе назначен за специфичен представител на Тръмп за Украйна предишния месец, още тогава посети региона на спора в източната част на тази страна, напомня АП.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР