Американският държавен секретар Майк Помпейо подчерта необходимостта от единство в

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо подчерта необходимостта от единство в
Коментари Харесай

Помпейо иска да засили връзките на САЩ със съюзниците в Близкия Изток

Американският държавен секретар Майк Помпейо акцентира нуждата от единение в Залива по време на къса аудиенция през днешния ден в саудитската столица Рияд.

Саудитска Арабия, дружно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и комерсиалните връзки с Катар през юни предходната година, като упрекнаха страната, че поддържа тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиняванията и упорства, че тези страни се стремят да лимитират суверенитета на Катар.

Саудитска Арабия предложи налагането на повече наказания против Иран и сгъстяване на съглашението за иранската нуклеарна стратегия. Това съобщи външният министър Адел ал Джубейр след диалога си с американския държавен секретар Майк Помпейо в Риад, предава Франс прес.

" Освен това считаме, че инспекциите би трябвало да са по-чести ", добави Ал Джубейр. Рияд е първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за съглашението за иранската нуклеарна стратегия и ролята на Съединени американски щати в Сирия.

Помпейо е предстоящ в Йордания и Израел. „ Ще обсъдим растящата експанзия и, несъмнено, нуклеарното съглашение с Иран. По този въпрос скоро ще бъде взето решение ", назова израелският министър председател Бенямин Нетаняху главната тематика на диалозите по време на обиколката на американския държавен секретар.

Помпейо, който преди да поеме поста държавен секретар в четвъртък бе началник на Централно разузнавателно управление на САЩ, има за цел да скрепи връзките с значими американски съдружници в Близкия изток.

Политическите наблюдаващи го считат за корав почитател на президента Тръмп, който остро подлага на критика нуклеарното съглашение с Иран. Той неведнъж назова съглашението „ най-лошата договорка, сключвана в миналото “ и заплаши още веднъж да наложи наказания против Техеран. Иран от своя страна нееднократно е подчертавал, че съглашението не предстои на преразглеждане и в случай че Съединени американски щати се отдръпват от него, Иран ще предприеме ответни ограничения.     

На 12 май следва Тръмп да реши дали да остави Съединени американски щати в съглашението.

В съглашението от 2015 година, с изключение на Иран и Съединени американски щати, вземат участие още Русия, Китай, Германия, Англия и Франция, както и Европейски Съюз.
Европа дефинира договорката като най-хубавия метод да бъде спрян Техеран да създава нуклеарно оръжие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР