Американският държавен секретар Майк Помпео подчерта необходимостта от единство в

...
Американският държавен секретар Майк Помпео подчерта необходимостта от единство в
Коментари Харесай

Помпео иска да засили връзките на САЩ със съюзниците в Близкия Изток

Американският държавен секретар Майк Помпео акцентира нуждата от единение в Залива по време на къса аудиенция в саудитската столица, съобщи БНР.

Саудитска Арабия, дружно с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, прекъснаха пътническите и комерсиалните връзки с Катар през юни предходната година, като упрекнаха страната, че поддържа тероризма и Иран. Доха отхвърля обвиняванията и упорства, че тези страни се стремят да лимитират суверенитета на Катар.

Риад е първата спирка в тридневната близкоизточна обиколка на новия американски външен министър на фона на належащите решения за съглашението за иранската нуклеарна стратегия и ролята на Съединени американски щати в Сирия. Помпео е предстоящ в Йордания и Израел. “Ще обсъдим растящата експанзия и, несъмнено, нуклеарното съглашение с Иран. По този въпрос скоро ще бъде взето решение”, назова израелският министър председател Бенямин Нетаняху главната тематика на диалозите по време на обиколката на американския държавен секретар. Помпео има за цел да скрепи връзките с значими американски съдружници в Близкия изток.

Помпео встъпи в служба едвам в четвъртък. Политическите наблюдаващи го считат за корав почитател на президента Тръмп, който остро подлага на критика нуклеарното съглашение с Иран. Той неведнъж назова съглашението “най-лошата договорка, сключвана някога” и заплаши още веднъж да наложи наказания против Техеран. На 12-ти май следва неговото решение, дали действието му да бъде продължено.

В съглашението от 2015 година с изключение на Иран и Съединени американски щати вземат участие Русия, Китай, Германия, Англия и Франция. Европа дефинира договорката като най-хубавия метод да бъде спрян Техеран да създава нуклеарно оръжие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР