Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна обиколката си в Централна

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна обиколката си в Централна
Коментари Харесай

Блинкън започна обиколката си в Централна Азия

Американският държавен секретар Антъни Блинкън стартира обиколката си в Централна Азия, където ще се срещне с представители на държавните управления на всички пет някогашни руски републики от този район, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първата аудиенция на Блинкън в столиците на Казахстан и Узбекистан в качеството му на началник на американската дипломация в държавното управление на Байдън. Обиколката се организира броени дни след първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна и ще бъде тест за това доколко се простира въздействието на Москва в района.

В Астана Блинкън ще се срещне с външните министри на Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

" Основната ни цел е да покажем, че Съединени американски щати са благонадежден сътрудник и че виждаме компликациите, пред които тези стопански системи се изправят – високите цени на храните и горивата, високите равнища на безработица, компликациите при износа на артикули, бавното възобновяване от коронавирус пандемията и огромния приток на мигранти от Русия ", споделя Доналд Лу, почитан чиновник на Държавния департамент, отговарящ за Южна и Централна Азия.

Освен това Блинкън ще се срещне с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който беше избран отново през ноември и обществено се опълчи на териториалните искания, които съветският президент Владимир Путин има към Украйна.

Русия и Казахстан споделят най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света, което провокира терзания измежду някои казахстанци за сигурността на страната. 

Утре Блинкън ще посети Узбекистан, с цел да се срещне с президента Шавкат Мирзийоев, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР