Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook и

...
Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook и
Коментари Харесай

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Европейският съюз стартира публично следствие на обществените мрежи Фейсбук и Instagram на Meta съгласно Закона за цифровите услуги (DSA), оповестява " Юронюз ".

Целта е да се ревизира дали техните ограничения за отбрана на малолетни онлайн са в сходство с разпоредбите на платформата.

Разследването се концентрира върху дизайна на онлайн интерфейсите на Фейсбук и Instagram, които биха могли да " употребяват слабостите и неопитността на малолетните и да доведат до пристрастяване ", изясни Европейската комисия.

В допълнение ще се изследва дали Meta съблюдава смекчаващите ограничения за попречване на достъпа на малолетни до неуместно наличие, както и дали инструментите за инспекция на възрастта, употребявани от Meta, са рационални, пропорционални и ефикасни.

Освен това Комисията ще ревизира дали платформите са подхванали подобаващи и пропорционални ограничения, с цел да осигурят високо равнище на дискретност, сигурност и сигурност за малолетните като цяло.

" Опасяваме се, че Фейсбук и Instagram може да подтикват поведенческа взаимозависимост и че методите за инспекция на възрастта, които Meta са въвели в своите услуги, не са съответни, заради което ще проведем задълбочено следствие. Искаме да защитим психическото и физическото здраве на младежите ", съобщи еврокомисарят Маргрете Вестагер.

Разследването стартира след разбор на отчета за оценка на риска, изпратен от Meta предишния септември, и отговорите на по-ранни публични претенции на Комисията за информация.

Няма избран период, в който оповестените през днешния ден следствия би трябвало да приключат, уточни на брифинг чиновник на Европейски Съюз.

" Зависи от това какъв брой спомага платформата, няма за какво да допускаме, че имат причина да не сътрудничат. Относно отбраната на малолетните, ще вървим допустимо най-бързо, само че през днешния ден е единствено първата стъпка ", уточни служителят.

На 30 април Фейсбук и Instagram бяха подложени на инспекция и по отношение на своите инструменти за битка с дезинформацията.

Разследванията идват, откакто на 22 април Комисията стартира сходно следствие на TikTok, откакто платформата за обществени мрежи пусна своето приложение TikTok Lite във Франция и Испания.

Изпълнителният шеф на Европейски Съюз сложи под въпрос приложението за шерване на видео по отношение на евентуалното му влияние върху психологичното здраве на потребителите, по-специално по отношение на евентуалното стимулиране на пристрастяващо държание. В отговор TikTok съобщи, че непринудено ще спре стартирането на Lite за момента.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР