Американските военни съобщиха, че са нанесли въздушни удари във вторник

...
Американските военни съобщиха, че са нанесли въздушни удари във вторник
Коментари Харесай

САЩ удариха проирански милиции в Сирия

Американските военни оповестиха, че са нанесли въздушни удари във вторник в сирийската провинция Дейр ес-Зор против уреди, употребявани от групи, свързани с елитния Корпус на стражите на ислямската гражданска война (КСИР) на Иран, написа " Джерусалем Пост "

Ударите бяха нанесени на фона на опитите за договаряне на проектоспоразумение, препоръчано от Европейския съюз, което би възкресило нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, прекъснато от Доналд Тръмп, което актуалният президент Джо Байдън се пробва да съживи.

От изявление на американския полковник Джо Бучино излиза наяве, че именно американският президент е одобрил нанасянето на този удар по проиранските сили.

Централното командване на армията съобщи в изказване, че тези удари са имали за цел да защитят американските сили от офанзива на подкрепяни от Иран групировки.

Централното командване назова ударите " съразмерно, съзнателно деяние, предопределено да ограничи риска от ескалация и да сведе до най-малко риска от жертви ".

В изказването за американския удар във вторник не се загатва дали има жертви и не се показва дали въздушните удари са осъществени от пилотирани или безпилотни самолети.

Това не е първият път, когато американски военни самолети нанасят удари по подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия. Съединените щати удариха оперативни и оръжейни хранилища на две места в Сирия и едно в Ирак през юни предходната година.

Американските сили за първи път се разположиха в Сирия по време на акцията на администрацията на Обама против " Ислямска страна ", в партньорство с ръководена от кюрдите група, наречена Сирийски демократични сили. В Сирия има към 900 американски бойци, множеството от които в източната част на страната.

Но подкрепяните от Иран милиции откриха плацдарм в Сирия, до момента в който се биеха в поддръжка на президента Башар ал-Асад по време на гражданската война в Сирия.

Проиранските сили са мощно съсредоточени на запад от река Ефрат в провинция Дейр ес-Зор, където получават доставки от Ирак през граничния пункт Ал Букамал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР