Американските учени официално обявиха, че са достигнали до ново откритие

...
Американските учени официално обявиха, че са достигнали до ново откритие
Коментари Харесай

Американски учени тестват нов метод за добиване на ел. енергия

Американските учени публично оповестиха, че са достигнали до ново изобретение по отношение на нуклеарното гориво и нуклеарното разделяне. Американският департамент по енергетика декларира на 12 декември 2022 година за своя триумф, че за първи път от няколко века в опити, учените най-сетне са съумели да изкарат повече сила от общоприетия развой и с това да употребяват много по-сериозно силата на нуклеарното гориво. Това е проучване от изключително значение, като умерено може да се позволява, че е идната стъпка към по-чистата сила.

Каква е концепцията зад нуклеарното разделяне? На първо място ще открием, че това е реакция, в която се комбинират два атома за основаването наедин нов или няколко нови атома с по-малка обща маса. Разликата в масата идва с обстоятелството, че е освободена като сила, което води и до известната формула на Алберт Айнщайн, позната и до през днешния ден.

След като скоростта на светлината е в действителност впечатляваща, превръщането на дребна част от масата в сила – както се случва при делението – също може да доближи такива количества, както при светлината. Така нареченото запалително разделяне е и името на новия развой. Учените се стопират на този развой, тъй като при запалване на нуклеарното разделяне се отделя доста повече сила, в сравнение с при елементарния способ.

Американците употребяват лазерна технология и при делението задействат към 192 лазера с дебелина на всеки лъч от 1 милиметър върху горивото – в тази ситуация приказваме за две версии на хидроген с спомагателни неутрони, сложени в златен резервоар.

Щом лазерите ударят контейнера, автоматизирано стартира производството на Х-лъчи, които затоплят и компресират горивото до към 20 пъти от неговата компактност и доближават температура от близо 3 милиона градуса по Целзий или към 100 пъти по-висока температура от тази на слънчевата повърхнина.

Ако това положение се поддържа малко по-дълго време, горивото се възпламенява и стартира да отделя сила.

Горивото и самият резервоар се изправят за по-малко от стотни по време на опита. След това идва време единствено за вярата, че апаратурата може да издържи, с цел да се създадат замервания на количеството сила, което се освобождава в следствие.

За да се приказва за триумф, учените би трябвало да изчислят количеството сила, освободено по общоприет метод и това благодарение на лазери. Тяхната оценка е, че има повишение. На 5 декември 2022 година учените изстрелват повече от 2 милиона джаула лазерна сила – еквивалента на включен сешоар за към 15 минути. Резултатът е, че освободената сила е към 3 милиона джаула или 1.5 пъти повече, с което се чупи и предния връх от 0.7 единици, реализиран през август 2021 година

Използването на този тип сила се счита за свещения граал в енергийната инфраструктура за повече от половин век. Постигането на стойност от 1.5 единици е обсъждано и считано като исторически триумф, който към момента не може да бъде употребен като независима енергийна единица, само че пък слага основите.

Успехът за скок от 1 милион джаула е в действителност огромен, само че тук не би трябвало да забравяме, че самата лаборатория е имала потребност от близо 300 милиона джаула сила, с цел да създаде лазерите за самия опит. Резултатите демонстрират, че сходно запалване е допустимо, само че учените ще би трябвало да работят доста, с цел да усъвършенстват разхода на сила. Целта в идващите месеци ще е да се създаде цялостна система, която да се употребява в лаборатория и да редуцира доста всички разноски.

След производството на лазерите през 1960 година ще открием, че Съединени американски щати прави сериозен теоретичен скок със основаването си на цяла лаборатория за опити. С помощта на по-добри лазерни системи, учените могат да създават повече сила и да я употребяват дейно.

За страдание изискванията на резистентност са към момента слаби и ще е нужен нов способ за подобряването и на тази част от системата. Идеята е, че скоро лазерите могат да добиват по-сериозна сила, която да се складира в акумулатори. На този стадий се счита, че сред 10 и 30% от генерираната сила може да се резервира след опита.

Не би трябвало да забравяме, че и един от детайлите на новото гориво – деутериум – може да бъде открит в морската вода, само че тритумът е доста по-рядък. Учените не се отчайват, тъй като има и други разновидности за произвеждане на такова гориво. Всички проблеми би трябвало да бъдат изследвани и отстранени, преди да се стигне до производството на електрическа енергия. Има и още един проблем, до този миг инвестицията за произвеждане на такава сила е към 3.5 милиарда $, а това не е цена, която всеки би могъл да си разреши, затова ще би трябвало усъвършенстване и на тези разноски, с цел да стартира гладко въвеждане в промишлеността, както и частния бранш.

Положителната страна на това проучване е, че при триумф, потреблението на тази опция може да ускори доста производството на по-екологично чиста сила, както и да се облекчи бранша за произвеждане на електрически автомобили. Американците не остават никаква информация по отношение на идващите цели и стъпки, само че пък можем да сме сигурни, че революцията в енергетиката няма да се забави.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР