Американските регулатори миналата седмица публикуваха нови правила за експортен контрол

...
Американските регулатори миналата седмица публикуваха нови правила за експортен контрол
Коментари Харесай

Китайските компании се опитват да закупят ускорители на NVIDIA, но не успяват

Американските регулатори предходната седмица разгласиха нови правила за експортен надзор в региона на изчислителните ускорители за Китай и няколко други страни, давайки на участниците на пазара 30 дни да се приспособяват към новите условия, само че NVIDIA тази седмица сподели, че глобите са влезнали в действие от предишния вторник. Китайските компании бяха принудени да се втурнат в покупката на нужните ускорители, до момента в който могат.

Както знаете, след въвеждането на първия стадий от глобите на Съединени американски щати преди година, NVIDIA бързо се ориентира, безусловно в границите на няколко седмици откри доставки за Китай на ускорителите A800, основани на A100 с лимитирана скорост за продан на данните, което не опонираше на разпоредбите за експортен надзор, настоящи до октомври тази година. Няколко месеца по-късно, по тази „ рецепта “ бяха основани и по-мощните изчислителни ускорители H800. Този месец обаче доставките и на двата модела ускорители в Китай бяха неразрешени, а игровата видеокарта GeForce RTX 4090 след известно съмнение беше изключена от листата със наказания.

Според South China Morning Post, китайската компания Xiamen Hongxin Electron-Tech, която доставя сървърно съоръжение, е била принудена да признае на индустриално събитие в Китай тази седмица, че се пробва скоро да реализира съглашение с няколко снабдители на NVIDIA артикули, защото американските управляващи не престават да стягат рестриктивните мерки върху доставката на компютърни съставни елементи за Китай. Компанията не оповестява нищо за триумфа на тези договаряния, макар че задачата на самодейността беше ясна — да има време да се запасите с колкото се може повече ускорители на NVIDIA, които са неразрешени в Китай.

Както признават представители на китайския снабдител, при основаването на системи с изкуствен интелект, отрасловите участници на пазара към този момент ще бъдат принудени да употребяват по-активно локалните артикули. Един от доставчиците на последните да вземем за пример е шанхайският стартъп Enflame Technology. Той към този момент е подготвен да усили размера на производството на профилирани ускорители, в случай че доставките на NVIDIA решенията за Китай спрат изцяло. При осъществяването на един от плановете в Китай, Hongxin към този момент беше заставен да поръча повече от 9000 чипа от Enflame, които ще работят като част от центъра за обработка на данните, в основата на който стои система с изкуствен интелект на обща стойност над 136 милиона $.

Миналата седмица Securities Times заяви, че китайският производител на сървърни системи Inspur се пробва да резервира допустимо най-вече ресурси от NVIDIA ускорители в складовете си, преди рестриктивните мерки да влязат в действие. Като се има поради, че имаше компликации с наличността на главните артикули на NVIDIA в Китай от началото на тази година, към момента е мъчно да се реши триумфът на тази самодейност. През август Financial Times заяви, че от началото на тази година китайски клиенти са поръчали почти 100 000 NVIDIA ускорителя A800 на обща стойност към 1 милиард $ и са подготвени да поръчат четири пъти повече през идната година. Очевидно сега ще бъде мъчно да се осъществят сходни проекти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР