Американски учени отрекоха проучване, направено преди десетилетие, което твърди, че

...
Американски учени отрекоха проучване, направено преди десетилетие, което твърди, че
Коментари Харесай

Откриха колко пари са нужни, за да бъдете щастливи

Американски учени отхвърлиха изследване, направено преди десетилетие, което твърди, че равнището на благополучие не се трансформира след постигане на приход от 75 000 $ годишно, написа Газета.ru. Ново изследване споделя, че повече пари вършат хората по-щастливи. Руснаците обаче, за разлика от американците, се нуждаят от по-малко пари, с цел да бъдат щастливи, демонстрира изследването Superjob.

Проучването сподели, че руснаците се нуждаят приблизително от най-малко 166 000 рубли месечно за цялостно благополучие. Освен това мъжете се нуждаят от 28% повече - 187 000 рубли, в сравнение с дамите, които са удовлетворени и на 146 000 рубли. Най-голям е апетитът на московчани, които желаят да получават по 220 000 рубли на месец, следвани от жителите на Владивосток - 200 000 рубли и Ростов на Дон - 190 000 рубли. За жителите на Санкт Петербург 176 000 рубли месечно са изцяло задоволителни, с цел да бъдат щастливи.

През 2010 година американски учени откриха, че за щастието е задоволителна избрана сума пари, която те пресмятат на 75 000 $ годишно (повече от 5 млн. рубли годишно, или съвсем 500 000 рубли на месец при сегашния курс). За това изобретение икономистът Ангъс Дийтън и психологът Даниел Канеман даже завоюваха Нобелова премия. Според техните открития парите покачват равнището на благополучие, само че до избрана граница. И след летвата от 75 000 $ щастието не се покачва. През 2021 година обаче тези изказвания бяха опровергани в ново изследване, в което се оповестява, че равнищата на благополучие не престават да се покачват над този предел.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
За мнозина да бъдат част от най-богатите хората в света, изг...

Работата на Мат Килингсуърт, старши теоретичен помощник от университета в Пенсилвания, се основава на данни, събрани измежду 33 000 възрастни американци. За да наблюдава равнището на благополучие, той създава особено приложение. Потребителите на приложението получават вести, на които би трябвало да отговорят дали са удовлетворени и за какво. " Интересно ми беше да схвана по какъв начин благосъстоянието на хората е обвързвано с тяхното равнище на благополучие ", признава ученият, представен от БГНЕС.

В резултат на опитите ученият доближава до заключението, че равнището на реализирано благоденствие не стопира да пораства с към 75 000 $ годишно, само че продължава да се усилва в сходство със същата наклонност. Според него новото изобретение може да промени отношението на хората към парите и да ги стимулира да печелят още повече, а не да се задоволяват с избрана сума.

Той също по този начин акцентира, че парите не са всичко и че стремежът към благосъстояние не е ключът към щастието. " Богатството трансформира живота, несъмнено, само че има доста други неща, които са също толкоз, в случай че не и по-важни ", добави Килингсуърт. " Можете да не печелите доста и отново да сте щастливи ".

Според класацията на Организация на обединените нации най-щастливите хора живеят във Финландия, Дания, Швейцария, Исландия и Норвегия, където междинните приходи след удържането на налози са от 3000 до 5000 $ на месец (или 36 000 $ годишно). Русия заема 73-о място в класирането за 2020 година, след Таджикистан и Молдова.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР