Американски конгресмени поискаха от България да вдигне до края на

...
Американски конгресмени поискаха от България да вдигне до края на
Коментари Харесай

Вашингтон ни дава срок за вдигане на ветото срещу Скопие

Американски конгресмени желаеха от България да вдигне до края на годината ветото над началото на договарянията на районен съд Македония с Европейски Съюз. По думите им нашата страна би трябвало да реализира " дефинитивно решение " на разногласието със Скопие, с цел да може и Албания да пристъпи към договаряния.

Искането се съдържа в до българския дипломат във Вашингтон Тихомир Стойчев, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите. Под имената на Клаудия Тени (републиканка) и Уилям Кийтинг (демократ) са сложили подписи още 11 конгресмени, които са се солидаризирали с дипломатическия демарш на двамата.

Конгресмените пишат: " Въпреки че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за старт на договарянията за банкет с Европейския съюз, остава спор сред Вашата страна и Северна Македония, който попречва Албания и Северна Македония да стартират тези договаряния. Посланик Стойчев, продължаващото закъснение на напредъка на Северна Македония и Албания към Европейския съюз хвърли подозрения върху уговорките, поети от западните водачи, отваря врата за антиевропейски политически въздействия в района, изключително от Китай и Русия. Вярваме, че възможното участие на Северна Македония и Албания е сериозно значимо за дълготрайния мир и непоклатимост в Балканския район и за цялата трансалтантическа общественост. "

Авторите приканват България да реализира " дефинитивно решение на този двустранен спор, което ще разреши на Албания и Северна Македония да стартират договарянията си за присъединение към Европейски Съюз преди края на годината. " В умозаключение те прибавят: " Надяваме се, че ще загърбите разликите си и ще подкрепите цялостната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР