Американски изследователи постигнаха пробив в използването на водорасли за производството

...
Американски изследователи постигнаха пробив в използването на водорасли за производството
Коментари Харесай

Ешерихия коли направи пробив в производството на биогорива

Американски откриватели реализираха пробив в потреблението на водорасли за производството на биогорива, като сътвориха синтетичен бацил, кадърен да преобрази захарите в морските растения в етанол, заяви Франс прес.

Използването на водорасли има значително преимущество - не се постанова да бъдат отглеждани специфични култури, изискващи нови обработваеми площи и съответното напояване. Но при тези морски растения, основната им потребна съставна част - глюцидите, не може да бъде непосредствено метаболизирана от бактериите. Именно тази спънка правеше доста скъпо добиването на биогориво на тяхна основа и те по предписание губеха надпреварата с нефтените горива.

Kалифорнийските откриватели от Bio Architecture Lab сътвориха синтетичен бацил, вид на Ешерихия коли, кадърен да извлече всички съществени захари, съдържащи се в кафявите водорасли. Те от своя страна се трансформират в биогорива и други възобновими източници на сила.

Около 60% от сухата биомаса на морските растения се състои от въглеводороди, подлежащи на ферментация. Ако новият способ бъде прибавен в необятни мащаби, водораслите могат да се трансфорат в скъпа суровина за биогоривата на бъдещето. Само 3% от крайбрежните морски води могат да произведат задоволително водорасли, които да заместят към 227 милиарда литра фосилно гориво, припомнят калифорнийските откриватели.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР