Американски геофизици пресъздадоха с компютърна симулация гигантското цунами, предизвикано от

...
Американски геофизици пресъздадоха с компютърна симулация гигантското цунами, предизвикано от
Коментари Харесай

Пресъздадоха гигантското цунами от метеорита, убил динозаврите

Американски геофизици пресъздадоха с компютърна симулация гигантското цунами, провокирано от астероида, паднал в региона на Мексиканския залив преди над 65 милиона години, заяви " Лайв сайънс ".

Метеоритът Чиксулуб - с диаметър от 14 км - е последван от цунами с километрични талази по цялата Земя. Падането на астероида е една от хипотезите за измирането на динозаврите в края на кредата. Освен цунами, Чискулуб е провокирал изхвърляне на горещи скали и голям брой прахови частици в атмосферата.

" През първите седем часа след конфликта, въздействието на цунамито от Чискулуб е сред 2500 и 29 000 пъти по-силно от това през 2004 година в Индийския океан ", изясни Моли Рейндж от Университета в Мичиган - водеща на проучването, показано на годишната среща на членовете на Американския геофизичен съюз, а обявата следва, съобщи Българска телеграфна агенция.

За компютърното моделиране екипът се е обърнал към Брандън Джонсън - помощник от Университета в Род айлънд, учещ образуването на кратери. Той е основал два компютърни модела. Първият показва обстановката 10 минути след рухването на астероида, когато той се е врязал в земната повърхнина на дълбочина към 1,5 км - наоколо до полуостров Юкатан.

Вторият модел демонстрира по какъв начин се е популяризирало цунамито. В Мексиканския залив то се е движело с първична скорост от 143км/ч и височина на вълната 1,5 км, която понижава до 100 м в някои области. В северната част на Атлантическия океан и в южната част на Тихия океан височината на вълната е 14 м, а в северния Пасифик - към 4 м.

За съпоставяне, най-високата вълна от цунами, измерена в днешно време в Южното полукълбо е 23,8 м в Нова Зеландия през май 2018 година.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР