Американски дрон MQ-9 Reaper се разби в Черно море след

...
Американски дрон MQ-9 Reaper се разби в Черно море след
Коментари Харесай

Русия или САЩ: кой е виновен за сваления дрон в Черно море?

Американски дрон MQ-9 Reaper се разруши в Черно море след конфликт с съветски изтребител. Според Москва това е станало поради внезапна маневра на дрона. Според Вашингтон, от кое място дефинираха случая като " нарушаване на интернационалната право ", повода е напълно друга.  

Говорителят на Пентагона Пат Райдър акцентира: " Един от съветските самолети Су-27 е влезнал в контакт с витлото на дрона MQ-9. След това американските сили трябваше да смъкват безпилотния аероплан над интернационалните води. Преди конфликта съветските самолети няколко пъти пуснаха гориво върху дрона и прелетяха пред него по необмислен и непрофесионален метод. "

Дроновете употребяват сензитивна разследваща технология

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Уесли Клар изясни пред Си Ен Ен, че Съединените щати ще се опитат да извадят дрона от морето преди руснаците. " Подхождаме към тези дронове с най-голяма нерешителност ", съобщи Кларк пред малкия екран. " Също по този начин до момента не сме предоставяли такива дронове на украинците, тъй като те включват сензитивна разследваща технология. Възможно е в този случай да сме съумели да изтрием съхранените данни от разстояние. Надявам се, че сме го създали ", допълни Кларк.

Американските дронове от вида MQ-9 са безпилотни самолети с дължина към 10 метра и обсег на крилата 20 метра. Използват се най-вече за разузнаване, само че могат да бъдат оборудвани и с ракети, написа ARD. 

Русия: Съединени американски щати събира информация в интерес на Украйна

Държавният департамент на Съединени американски щати извика съветския дипломат Анатолий Антонов във Вашингтoн поради случилото се. Самият той го дефинира като “провокация ”. Антонов упрекна Съединени американски щати, че събират разследваща информация в интерес на Украйна и ги прикани да прекратят интервенциите си наоколо до съветската граница. В същото време посланикът акцентира, че съветската страна не търси борба с Вашингтон.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби отхвърли съветската версия за злополуката на дрона и предизвести Москва да не позволява ескалация. Съединени американски щати имат право да правят разследващи полети над интернационалните води, акцентира Кърби. По думите на Кърби Вашингтон обмисля да разгласява фрагменти от конфликта сред американския дрон и един от съветските самолети, с цел да потвърди американската версия за случая.

Това е първият физически конфликт сред съветски и американски военни елементи от началото на войната в Украйна, отбелязва " Ню Йорк Таймс ". 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР