Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция за първи път в съвременната

...
Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция за първи път в съвременната
Коментари Харесай

Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция

Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция за първи път в актуалната история за подготвителни учения, оповестиха военните.


Швеция, която се отхвърли от двувековното си военно необвързване, с цел да изиска участие в НАТО предходната година, разгласи по-рано този месец, че е подготвена да одобри на своя територия войски и техника на НАТО още преди да стане член на алианса.

Два американски бомбардировача B-1B Lancer кацнаха на летище Лулеа-Калакс в Северна Швеция в понеделник, 19 юни, оповестиха военните.

" Провеждаме взаимно обучение, както военновъздушните сили, по този начин и армията, с оперативната група за бомбардировачи ", съобщи говорителката на военновъздушните сили Луиз Левин пред Агенция Франс Прес.

Тя не заяви какъв брой време ще продължат ученията.

В изказване на военните се споделя, че " за първи път в актуалната история американски бомбардировачи кацат в Швеция ".

" В тези несигурни времена и в очакване на участие в НАТО е значимо да имаме мощни сътрудници ".

Швеция е " поканена " в НАТО от юни 2022 година, само че кандидатурата ѝ за участие, която би трябвало да бъде утвърдена от всички 31 страни членки, е блокирана от Турция и Унгария.

Само пълноправните членове са обхванати от клаузата за групова защита по член 5 на НАТО, съгласно която нахлуване против един член се смята за нахлуване против всички.

Обявявайки решението за приемане на войски и техника на НАТО преди присъединението, шведският министър-председател Улф Кристерсон съобщи, че наличието им ще послужи като възпиращ фактор против възможни съветски дейности от другата страна на Балтийско море.

" Решението изпраща явен сигнал към Русия и укрепва защитата на Швеция ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР