Американската отбранителна група L3Harris води преговори за закупуване на шпионския

...
Американската отбранителна група L3Harris води преговори за закупуване на шпионския
Коментари Харесай

Американската L3Harris преговаря да купи израелския шпионски софтуер Pegasus

Американската отбранителна група L3Harris води договаряния за закупуване на шпионския програмен продукт Pegasus на израелската NSO Group, ход, който ще даде на компанията надзор над един от най-противоречивите технологии за шпионаж. Pegasus, създаден от военното разузнаване на Израел, употребява телефони като подслушващи устройства и си обезпечава достъп тяхното криптирано наличие.

NSO изпита финансови разтърсвания предходната година, откакто консорциум от публицисти заяви за използването на Pegasus против 37 публицисти и деятели за правата на индивида. Малко след разкритието Съединени американски щати сложи NSO Group в черния си лист, установявайки, че компанията е употребила шпионския програмен продукт за дейности, " противни на външната политика и ползите на националната сигурност на Съединени американски щати ".

През февруари, акцентирайки в отчета си, че " възходящите доказателства демонстрират, че шпионски програмен продукт като Pegasus има капацитета да аргументи невиждани опасности и вреди освен на главните свободи, само че и на демокрацията и върховенството на закона ".
Реклама Не и без единодушието на Съединени американски щати и Израел
Съгласно предлагането L3Harris, една от водещите американски отбранителни групи, ще придобие кода зад софтуера Pegasus, и ще работи с инженери от NSO, споделят източници на Financial Times.

За да се случи договорката, ще бъде належащо утвърждението на израелското държавно управление, което от години има тесни връзки с NSO и употребява софтуера на компанията за външната си политика, както и държавното управление на Съединени американски щати.

Служител от Белия дом отхвърли Съединени американски щати да са взели участие в договарянията, добавяйки, че " сходна транзакция, в случай че се реализира, поражда съществени опасения за контраразузнаването и сигурността ни ". Източник на The Guardian от администрацията на Белия дом също предизвести, че всяка американска компания би трябвало да е наясно, че покупко-продажби с група, която е в черния лист на Съединени американски щати, " няма да отстрани лицето от листата, и ще подтиква натоварен обзор, с цел да се ревизира дали транзакцията съставлява опасност за държавното управление на Съединени американски щати ".

Не е ясно каква роля ще резервира Израел по повод Pegasus, ако бъде контрактувана договорка, и дали личният състав, обслужващ софтуера, ще остане в страната, или ще има вероятно партньорство сред Съединени американски щати и Израел за взаимно прилагане на услугите на компанията. В случай на продажба израелското държавно управление ще би трябвало да даде на NSO лиценз за експорт на Pegasus, който се смята за оръжие.
Реклама
Информация по отношение на цената на активите на NSO Group към момента няма, само че излиза наяве, че сега компанията има дълг от към 500 млн. $.

Джон Скот-Рейлтън, старши откривател в University of Toronto, който наблюдава злоупотребите с Pegasus от клиенти на NSO, счита, че " договорката е неприятна за националната сигурност, неприятна за човешките права и евентуално ще бъде пагубна за акционерите на L3Harris ".
Свързани публикации Свободата на медиите се нуждае от бранители 8 май 2022, 10:30 Европейски Съюз изиска възбрана на шпионския програмен продукт Pegasus 17 февруари 2022, 17:06 Диктатори без граници 23 декември 2021, 13:03 Франция ще проверява хипотетичен опит за шпионаж от Мароко 21 юли 2021, 13:47 България е вратата към Европа за израелската NSO Group 20 юли 2021, 12:56 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР