Американската космическа компания United Launch Alliance (ULA) оповести, че вчера

...
Американската космическа компания United Launch Alliance (ULA) оповести, че вчера
Коментари Харесай

Космическият кораб Старлайнър успешно премина през главна репетиция на обратното отброяване

Американската галактическа компания United Launch Alliance (ULA) оповести, че през вчерашния ден екипите направиха сполучлива подготовка на противоположното отброяване на ракетата “Атлас 5 ”, която през този месец ще изстреля кораба на Боинг “Старлайнър ” на път към Международната галактическа станция.

Това бе така наречен “мокър тест ” – т.е. ракетата бе заредена с гориво, всичките бордови системи бяха задействани, а наземните екипи извършиха всички стъпки плюс осъществяване на назад преброяване до нула – само че без да бъдат запалени ракетните мотори. 

От тази процедура се вижда, че методът на работа на ULA се отличава мощно от този на SpaceX. ULA не изисква огневи тест преди действителното изстрелване, до момента в който SpaceX държи на такова. Различни компании – разнообразни политики. Специално за “Атлас 5 ”, мощните мотори на първата степен RD-180 са надеждни и в никакъв случай до момента не са се проваляли в полет. По-интересно е да забележим какъв ще е полетът на втората степен “Центавър ”. По традиция за задачи до високи орбити и междупланетни експедиции ULA изполва “Центавър ” с индивидуален американски мотор RL-10C-1. Но за изстрелването на “Старлайнър ” ще се употребява степен “Центавър ” с два ракетни мотора от вида RL10A-4-2.

За финален път “Центавър ” с два ракетни мотора RL10A-4-2 бе употребена през 2004 година, като степента е летяла преди този момент при разнообразни конфигурации на по-ранни ракети. Никога до момента степента не е била употребена за “Атлас 5 ”, тъй че чакаме полета с интерес – даже и единствено затова.

Сега изстрелването на “Старлайнър ” е планувано за 20-ти декември – т.е. имаме един ден отсрочване. Това отсрочване бе породено от забавянето на галактическия транспортен съд “Драгън ”, който излетя ден по-късно от предстоящото, и в този момент, с цел да няма спомагателен трафик горе, се постанова да се измести и задачата на “Старлайнър ”. Но пък е хубаво че в този момент, когато има отсрочване, то не е поради механически проблем – а тъй като към този момент има доста кораби, обслужващи МКС.

Напомням на читателите, че в сряда товарният американски транспортен съд “Драгън ” излетя сполучливо, а в четвъртък и съветският “Прогрес ” наред се насочи към станцията. Предстоят натоварени предпразнични, а в случай че “Старлайнър ” излети, и празнични дни!

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР