Американската космическа агенция НАСА оповести, че опитите за активно свързване

...
Американската космическа агенция НАСА оповести, че опитите за активно свързване
Коментари Харесай

НАСА ще продължи опитите за свързване с марсохода Опортюнити поне до януари 2019-та година

Американската галактическа организация НАСА оповести, че опитите за интензивно свързване със остарелия марсоход “Опортюнити ” ще продължат и отсега нататък! 

Първоначално организацията планираше опитите за реализиране на радиоконтакт с марсохода да продължат 45 дни, започвайки от 11-ти септември. Този интервал към този момент изтича и алтернативата пред НАСА беше дали да си коства да продължат напъните за възобновяване на задачата. След деликатна преценка на обстановката, отговорът е следният: да, коства си! Има късмет марсоходът “Опортюнити ” да не е непоправимо развален, а просто да е покрит от прахуляк. За подобен процес на събитията загатват фотосите, снимани от “Марс Риконисънс Орбитър ” през втората половина на септември. Тези фотоси фактически демонстрират, че прахът върху слънчевите панели е в много огромно количество.

Ръководството на задачата се надява, че със започването на новия прохладен сезон през месец ноември, вятърът ще отвее праха от слънчевите панели на “Опортюнити ” и марсоходът ще се свърже със Земята. Опитите за дейна връзка с марсохода ще продължат и през идващите месеци. През януари 2019-та година НАСА още веднъж ще реши какво е ситуацията с задачата и какви ще са идващите стъпки оттук нататък. 

Автоматичната междупланетна станция на НАСА “Марс Риконисънс Орбитър ” снима тази фотография на “Опортюнити ” на 20-ти септември. На фотографията се вижда, че “Опортюнити ” е покрит от прахуляк. Натиснете тук за огромен размер. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР