Американската космическа агенция НАСА беше натоварена със задачата да провери

...
Американската космическа агенция НАСА беше натоварена със задачата да провери
Коментари Харесай

НАСА няма да изстреля първата ракета SLS с хора на борда, отлага старта за 2019 година

Американската галактическа организация НАСА беше натоварена със задачата да ревизира дали може да изстреля хора в космоса още при първия полет на ракетата Space Launch System (SLS). След обстоен разбор беше решено, че това няма да се случи – първият полет ще е безпилотен, какъвто беше истинският проект на организацията.

“НАСА избрани, че е в софтуерна подготвеност да изстреля екипаж на Изследователска мисия-1, само че след оценка на цената, рисковете и техническите фактори при план от този магнитуд, би било доста мъчно да се пригодят нужните промени, с цел да се добави екипаж при сегашния миг на планирането на задачата ”, заяви публично организацията (източник).

Освен формалното удостоверение за безпилотния темперамент на първия старт на SLS, НАСА също по този начин оповести, че първият полет се отсрочва за следващ път. Според истинските проекти дебютът трябваше да бъде до края на 2016 година. По-късно изстрелването беше отсрочено за 2017 и за 2018 година. А в този момент наподобява, че дълго чаканото политане на SLS не се обрисува да се случи преди 2019 година.

С оглед на всичко това наподобява все по-нереалистично, че някой ден гигантската ракета SLS ще лети с хора на борда, в случай че въобще в миналото лети. По-рано през годината беше сложена задача на НАСА да види дали може да извърши дилемите си, като купува тежкотоварни ракети на частни компании. Както СпейсЕкс, по този начин и Блу Ориджин създават две тежкотоварни ракети – “Фолкън 9 Хеви ” и “Ню Глен ”, освен това за доста по-малко пари, в сравнение с коства създаването на SLS.

Междувременно при започване на месеца СпейсЕкс към този момент тества централното ядро на ракетата “Фолкън 9 Хеви ” и тестването беше сполучливо. За пръв път ракета от този вид доближи до стартовата площадка и може да сме очевидци на полет още до края на актуалната година, въпреки че отлагания също не са изключени.

При всички положения, написа журналистът Ерик Бергер за Арс Текника (източник), последните отлагания за SLS повдигат вероятността освен “Фолкън 9 Хеви ” да излети за пръв път преди ракетата на НАСА, само че даже ракетата “Ню Глен ” има късмет да я изпревари!

Но в случай че ракета “Фолкън 9 Хеви ” или “Ню Глен ” успее да излети преди SLS, има ли потребност от държавна опция на частните благоприятни условия?

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР