Американската корпорация Microsoft става собственик на една от най-големите в

...
Американската корпорация Microsoft става собственик на една от най-големите в
Коментари Харесай

Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

Американската корпорация Microsoft става притежател на една от най-големите в света компании разработчици на игри Activision Blizzard Inc. Сумата по договорката е 68,7 милиарда $, заяви пресслужбата на Microsoft, съобщи БГНЕС.

„ Microsoft ще купи Activision Blizzard за 95 $ за акция. Сумата по договорката се прави оценка на 68,7 милиарда $ “, се споделя в известието.

От компанията означават, че след приключването на договорката, планувано за 2023 година Microsoft ще стане „ третата компания в света по мярка на приходите след Tencent и Sony “. Ръководителят на Activision Blizzard Боби Котик ще резервира поста си.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Софтуерният колос Microsoft към този момент коства над 2 трилиона дола...

Компаниите възнамеряват да разширят наличието си в сегмента на игрите за мобилни устройства, по-специално да създадат мобилна версия на един от шлагерите на Activision Blizzard - Warcraft. Microsoft означи, че разработчикът на играта има сполучлив опит в основаването на известно мобилно приложение: от основаването си до момента играта Candy Crush е била изтеглена от потребителите повече от 2,5 милиарда пъти.

След публикуването на информация за договорката котировките на Activision Blizzard на електронната борса NASDAQ набъбнаха с повече от 30%, цената на акция надвиши 90 $ против 64 ден по-рано. Акциите на Microsoft поевтиняха леко от началото на комерсиалната сесия във вторник, само че специалистите не приписват спада на котировките на пазаруването на разработчика на игри.

Activision Blizzard е една от водещите компании на пазара на видеоигри, която сътвори по- игрите World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Guitar Hero. В средата на 2021 година тя беше в центъра на скандал поради обвинявания в полов тормоз против няколко представители на управлението на компанията. Твърди се, че Боби Котик е знаел за тях и е прикрил сътрудниците, забъркани в тази история. Activision Blizzard заплати 18 млн. $ като част от досъдебно съглашение по дело, заведено от щата Калифорния по отношение на тези изказвания. Няколко чиновници напуснаха компанията, акциите ѝ паднаха, а играчите започнаха да напущат World of Warcraft.

Microsoft се бори за владичество на пазара на видеоигри със своя дълготраен противник Sony. Придобиването на един от водещите разработчици, какъвто е Activision Blizzard, може доста да ускори позицията на Microsoft в тази борба.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР