Американската инвестиционна банка Goldman Sachs очаква ЕЦБ да повиши лихвените

...
Американската инвестиционна банка Goldman Sachs очаква ЕЦБ да повиши лихвените
Коментари Харесай

Goldman Sachs очаква три повишения на лихвите на ЕЦБ през 2023 г.

Американската капиталова банка Goldman Sachs чака ЕЦБ да увеличи лихвените проценти още три пъти тази година. Това значи, че депозитната лихвa, която е от решаващо значение за паричната политика и сега е на ниво 2.5%, евентуално ще доближи 3.5% до края на 2023 година По-рано прогнозата бе за растеж до 3.25%, предаде Reuters.

Заемната рента ще нарасне до 4.25%, а лихвата на ЕЦБ по интервенциите за рефинансиране, известна още като " репо рента ", ще доближи 4%. Според анализаторите на Goldman Sachs ЕЦБ ще вдигне лихвите с 50 базисни пункта на съвещанието си през март, както и с по 25 базисни пункта на срещите през май и юни.

Промяната в прогнозата на Goldman идва след мнения на члена на Управителния на ЕЦБ Изабел Шнабел и гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, които намекнаха за нови нараствания на лихвите.

Централната банка подвига лихвите в опит да се пребори с инфлацията в еврозоната, която остава над четири пъти по-висока от задачата от 2% макар забавянето й през януари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР