Американската аерокосмическа компания Боинг преговаря с Обединените арабски емирства за

...
Американската аерокосмическа компания Боинг преговаря с Обединените арабски емирства за
Коментари Харесай

ОАЕ вместо Русия ще прави шлюзов модул за окололунната станция Гейтуей

Американската аерокосмическа компания Боинг договаря с Обединените арабски емирства за градеж на шлюзов модул, който е необходим за окололунната станция “Гейтуей ”. Така ОАЕ ще заеме мястото на Русия в програмата “Артемис ”.

Новината бе обявена от репортерката на ОАЕ Саруат Насир, както и от Арс Текника.

Шлюзовият модул ще е нужен, с цел да могат астронавтите да излизат от станцията и да организират “космически разходки ”.

Доскоро се предвиждаше този модул да бъде издигнат от Русия. Но тогавашният началник на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин отсече, че “Гейтуей ” е “прекалено американоцентричен ” план и че не желае да играе ролята на втора цигулка за НАСА.

Но претенциите на Русия са прекомерно огромни – страната не е изстрелвала сполучливо задача до Луната или друга планета от 1988 година, когато беше осъществена марсианската стратегия “Фобос ”. За съпоставяне през 2021 година задача на ОАЕ (вярно, издигната главно от САЩ) влезе в орбита към Марс, а единствено преди няколко дни луноходът “Рашид ” излетя към Луната на борда на задачата на японския стартъп АйСпейс “Хакуто-Р ”. Така че в актуалния свят дори ОАЕ е по-напред от Русия, що се касае до междупланетните полети.

Планира се първият модул от окололунната станция “Гейтуей ” да бъде изстрелян в края на 2024 или 2025 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР