Американец от Минесота отгледа най-големия домат в света. Творението на

...
Американец от Минесота отгледа най-големия домат в света. Творението на
Коментари Харесай

Американец отгледа най-големия домат в света

Американец от Минесота отгледа най-големия домат в света. Творението на Дан Маккой е достигнало рекордните 3.8 кг или 8.41 фута, предава организация Юнайтед прес интеренешънъл. Фермерът се надява достижението му да бъде маркирано скоро в Книгата на върховете на Гинес.

До момента върхът за максимален домат беше на Гордън Грамот щата Оклахома в Съединени американски щати. Неговият домат е отгледан през 1986 година и е тежал 3.5 кг (7.75 фута).

Дан е нарекъл своята горделивост Големия Зак. Контролното претегляне на забележителния домат е осъществено в наличието на представители на организацията Обществото на огромната тиква (Great Pumpkin Commonwealth), която всяка година провежда съревнования сред стопаните, отгледали най-големи плодове и зеленчуци.

Доматът е посят на 15-ти април на закрито и е разсаден в оранжерия през май. Големият Зак е торен с обезводнена кокоша тор, хуминови киселини, кафяви морски водорасли и три пъти със специфична тор с високо наличие на азот, фосфор и калий. За да отгледа своя отличник здрав, на Дан Маккой му се наложило да употребява чорапогащника на брачната половинка си.

Все отново дребната жертва си заслужавала и резултатите не закъснели. Фермерът е извънредно горделив с творението си и дава обещание да раздаде част от семената на други производители. Останалото количество той има намерение да продаде на благотворителен търг в границите на годишния фестивал на Обществото на огромната тиква, който ще се състои при започване на идната година.

 рекорден домати

Съединени американски щати обаче не е единствената страна, която може да се похвали с великански домати. У нас преди две лета беше отгледан домат, тежащ 2.12 кг. Зеленчукът е откъснат от градината на Стайко Стойков от бургаския квартал Горно Езеро. Стайко отглежда всевъзможни плодове и зеленчуци и постоянно се е радвал на забележителна годишна продукция. Но този домат надвишава и най-смелите му фантазии.

Стопанинът съумява да го отреже единствено с лозарска ножица, защото дръжката му се оказва прекомерно дебела и здрава. Самият Стайко смята, че гигантският зарзават му е подарък от Бог. Семената за внушителния домат са му дадени преди петнадесет години и то от жена, която ги е получила от атонски духовник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР