Америка иска Китай да промени икономическия си модел. Китай няма

...
Америка иска Китай да промени икономическия си модел. Китай няма
Коментари Харесай

Китай, отвори се

Америка желае Китай да промени икономическия си модел. Китай няма по какъв начин да се съгласи



- Проблемът на Китай с Америка и Запада не се изчерпва с Доналд Тръмп

- Дори да не е склонен, че комерсиалната война е най-хубавото решение, Европейски Съюз също счита, че Пекин не може да продължава, както до момента

- Меренето на сили сред Вашингтон и Пекин може да коства скъпо на международната стопанска система
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Правете търговия, не война

Тръмп употребява митата като опасност, с цел да изтръгне отстъпки от комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати и да ги принуди да образуват общ фронт против Китай
30 мар 2018
Как се обмитяваше стоманата

Заплахите на американския президент Тръмп да вкара мита върху стоманата и алуминия бяха признати като оповестяване на комерсиална война. От нея ще изгубят всички
8 мар 2018
Защо се забавя международната търговия

Стремежът на Тръмп да подкопае Световната комерсиална организация, с цел да си развърже ръцете за борба с Китай, отваря пътя към безпорядък
10 мар 2017 " Вратата на Китай няма в никакъв случай да се затвори, тя ще се отваря от ден на ден. " Това обръщение на китайския президент Си Цзинпин беше деликатно прицелено и като време, и като място.

Речта беше произнесена в Шанхай при откриването на Китайското интернационално импортно ревю на 5 ноември. И идва в миг, когато мненията на американския президент Доналд Тръмп допускат, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай или навлиза във фаза на забележителна ескалация, или доближава към развръзка и край. " Смятам, че ще сключим огромна договорка с Китай ", съобщи Тръмп в изявление за Fox News преди дни. Ако обаче диалозите се разпаднат, Вашингтон е подготвен за наложи мита на всички артикули от Китай, добави президентът.

Това значи, откакто Америка към този момент е въвела мита върху импорт от Китай на стойност 250 милиарда $ годишно, да таксува и оставащия продан от 267 милиарда $. Между другото Белият дом демонстративно не изпрати формален представител на ревюто в Шанхай, който да чуе обещанията на Си за отваряне на стопанската система и събаряне на комерсиалните бариери.

Първата опция за диалог очи в очи сред Тръмп и Си, която да дефинира дали посоката ще е към изостряне или към разрешаване на спора, ще бъде в края на ноември на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. Проблемът е, че и за двамата водачи ще е доста мъчно да излязат от това опълчване, без да наподобява, че са претърпели проваляне.

За рисковете от това мерене на сили сред Вашингтон и Пекин към този момент започнаха да се разсънват и пазарите. След като дълго време Уолстрийт като че ли не отчиташе прехвърчащите искри като особена опасност, през октомври американските показатели се оцветиха в алено и спадът изтри целия растеж от началото на годината. Борсите в Европа и Азия вървят надолу от май.

Основната паника, която ги дърпа надолу, е Китай - опасенията от забавянето на стопанската система там и най-много от отрицателния резултат от американските мита и китайските контрамита върху облагите на компании от целия свят. Според последната прогноза на Международния валутен фонд комерсиалната война сред колосите от двете страни на Тихия океан може да отреже 0.5% от световния напредък. И неприятното е, че политическите, икономическите и стратегическите съображения по-скоро сочат към продължителна борба, в сравнение с към бързо помирение.

Кой е по-по-най-лош

Когато предходната година Тръмп се впусна в търговски офанзиви по едно и също време против Китай, Европейски Съюз, Канада, Мексико, Южна Корея и Япония, Пекин видя в това опция да отклони рецензиите от себе си и даже да направи коалиция против Съединени американски щати. Китай, Европейски Съюз и Япония дружно внесоха иск в Световната комерсиална организация против наложените от Съединени американски щати мита върху стоманата и алуминия. Пекин направи жестове към Европейски Съюз (вторият максимален пазар за китайски артикули след Америка), като даде обещание да улесни достъпа на европейски компании и за доказателство разреши на автомобилния колос BMW да придобие контролиращ дял в локален сътрудник и даде зелена светлина на план за 10 милиарда $ на химическия тръст BASF.

Само че това не трансформира огромната картина - европейските директни вложения в Китай са паднали до 6 милиарда евро през 2017 година, до момента в който китайските в Европейски Съюз са били 30 милиарда евро. Увертюрите на Пекин бяха посрещнати със сухата забележка на Жан-Клод Юнкер, че случаите с BMW и BASF демонстрират по какъв начин, " в случай че Китай желае да се отвори, може да го направи ". И посланието към Пекин е, че европейските водачи може да не харесват методите на Тръмп, само че са съгласни със наличието. И те също като Съединени американски щати от години стачкуват против държавните дотации за китайски компании, които слагат задграничните им съперници в неподходяща позиция, против " насилствения трансфер на технологии " посредством наложителното партньорство с китайски компании и изборната отбрана на интелектуалната благосъстоятелност.

И в случай че първоначално Америка потегли сама против всички, в този момент има сигнали, че се пробва да построи единен фронт против Китай. Една от стъпките е тристранната самодейност сред комерсиалните представители на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Япония. Както сподели еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом при първата среща в този формат: " Не е загадка, че считаме, че Китай е огромният виновник тук. " Потенциална координирана офанзива от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Япония против китайския модел на " държавен капитализъм ", върху който се гради икономическото знамение в последните десетилетия, сигурно изнервя апаратчиците в Пекин.

Един модел против всички

Линията на китайските водачи е, че комерсиалната война е непровокиран акт на експанзия, резултат от желанието на Тръмп да възпре възхода на Китай като идната суперсила. Във Вашингтон разказът е, че Китай е почнал спора с дългогодишните си нечестни практики като манипулиране на валутата си, издигане за защитни загради към локалната промишленост и обири на интелектуална благосъстоятелност от задгранични компании.

Версията на Вашингтон се поддържа и от китайски икономисти дисиденти като Чжан Ванин, професор от Националното учебно заведение по развиване към Университета в Пекин. В своя скорошна тирада той твърди, че държанието на Пекин е предизвикало паника на Запад и е довело до сегашната борба. " В очите на Запада така наречен китайски модел е " държавен капитализъм ", който е несъответстващ с честната търговия и международния мир и не трябва бъде оставян да напредва триумфално и гладко ", споделя проф. Ванин.

Така казусът на Китай с Америка и Запада не се изчерпва с Доналд Тръмп. В Съединени американски щати има консенсус сред републиканци и демократи, че Китай би трябвало да бъде принуден да играе по разпоредбите на свободния пазар. Дори да не са съгласни, че комерсиалната война е най-хубавото решение, мнозина в Европа също считат, че Пекин не може да продължава, както до момента. " Не би трябвало да се преструваме, че това с търговията е единствено поради Тръмп. То ще продължи дълго откакто Тръмп към този момент го няма ", показва Майкъл Петис от Училището по мениджмънт към Университета в Пекин пред в. Washington Post.

Въпросът е, че това, за което упорства Америка, на процедура изисква смяна на структурата на китайската стопанска система. Няма по какъв начин държавното управление в Пекин да одобри сходно нещо. И нещата са стигнали до такава степен, че както за Тръмп, по този начин и за Си би било мъчно политически да правят отстъпка крачка обратно. Още повече че не става въпрос единствено за комерсиално, а и за стратегическо съревнование. " Рискът Китай и Съединени американски щати да се плъзнат към нова студена война се усилва. Това ще бъде призрачен сън за Китай, за Съединени американски щати и за света ", установи пред в. Financial Times Ту Синцюан, професор от Университета по интернационална стопанска система и бизнес в Пекин. Но към този момент не е ясно какво може да ги спре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР