AMD ще пусне фърмуер ъпдейти за процесорите си, за да

...
AMD ще пусне фърмуер ъпдейти за процесорите си, за да
Коментари Харесай

Процесорите на AMD ще получат пач за уязвимостта Spectre



AMD ще пусне фърмуер ъпдейти за процесорите си, с цел да ги отбрани против една от най-сериозните хардуерни уязвимости в историята - Spectre, която визира съвсем всички съвременни компютри, таблети и даже смарт телефони. За разлика от пачовете на Intel, които са със статус сериозни и инсталацията им е наложителна, ъпдейтите на AMD ще бъдат единствено пожелателни.

Когато двете огромни уязвимости - Spectre и Meltdown - бяха открити, AMD оповестиха, че процесорите има не са податливи на Meltdown, а софтуерни ъпдейти ги пазят от първия вид на Spectre. Самата архитектура на процесорите ги прави съвсем изцяло предпазени и от втория вид на Spectre, само че все пак, компанията взема решение да пусне опционален пач.

AMD ще стартира да разгласява пачовете в края на тази седмица за процесорите от семействата Ryzen, Threadripper и Epyc, а ъпдейтите за по-старите генерации ще се появят по-късно. Подобно на Intel, AMD ще доставя тези пачове посредством сътрудници, тъй че няма да можете да свалите от страницата на компанията ъпдейтите, а ще би трябвало да разчитате на производителите на преносимия компютър или дънната платка.

Потребителите с AMD процесори обаче би трябвало да помислят добре, преди да конфигурират обновленията. Именно вторият вид на Spectre е този, който изисква сериозен фърмуер ъпдейт, който пък на собствен ред се отразява отрицателно на продуктивността на машината. Според AMD рискът от втория вид на Spectre е съвсем нулев - тъй че, може би е рационално да изчакате. Графичните карти Radeon не са уязвими за Meltdown и Spectre, за разлика от Nvidia, която пусна пач за GeForce картите си предходната седмица.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР