АМ Хемус“ се забави толкова, защото проектът беше използван от

...
АМ Хемус“ се забави толкова, защото проектът беше използван от
Коментари Харесай

Нанков: „Ала-балата“ на Промяната не се яде! Хората получиха само фойерверки и заклинания

„ Автомагистрала „ Хемус “ се забави толкоз, тъй като планът беше употребен от съперниците ни за политическа война с ГЕРБ. Три години минаха и това към този момент е ясно на всички. От страна на Промяната може да се чуят доста оправдания, само че обстоятелствата приказват сами – автомагистрала няма. Нашите проекти бяха изцяло реалистични и напълно в синхрон със законодателството, с добра организация на администрацията. Да, към днешна дата, в случай че се спазваше нашият график, „ Хемус “ щеше да задминава Велико Търново, а до края на годината щеше да стигне до Търговище и оттова като се свърже с готовото към този момент трасе, за Коледа от София до Варна щеше да се пътува по автомагистрала. 50 години след първата й копка, само че щеше да е подготвена. Това беше пропиляно “.
АКО НЯМА ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ШАРЛАТАНИ И ИЗМАМНИЦИ – 
Това разяснява пред „ 24 часа “ Николай Нанков от ГЕРБ/СДС.
„ Какво получиха жителите от Промяната – фойерверки, заклинания, „ ала-бала “, както споделя водачът им Кирил Петков и най-после – нищо. Три години бяха изгубени. Хората се умориха от избори, от празни обещания. Имат потребност от предвидимост и непоклатимост, от управници, които са почтени с тях и извършват поетите задължения. Ние от ГЕРБ-СДС постоянно сме били реалисти и постоянно сме давали обещания, които изпълняваме “, споделя той.
Според него, проблемите на жителите въобще не са такива, „ каквито се въртят в „ балона “ на Промяната “.
„ Хората внезапно обедняха поради високата инфлация, която неприятното ръководство на Промяната аргументи. И това е най-големият проблем на хората. Увеличените приходи, с които от заран до вечер се хвалят Промяната, не могат да преодолеят оскъпяването. Да не приказваме, че страната е затънала в задължения. Промяната пробват да построят една илюзорна паралелна действителност и мислят, че хората не виждат фалша ѝ. Промяната им предлага напудрени презентации, само че когато жителите отидат в магазина, внезапно ги сграбчва действителността – тъй като покупателната им дарба е трагично намаляла. Цели генерации от по-млади българи не помнят такова обедняване. А това води след себе си други проблеми. Като да вземем за пример паника от бъдещето, липсва чувство за вероятност – на пръв взор това може да звучи като общи приказки, само че в действителност е доста тревожна наклонност “, изясни Нанков.
Дори на срещи с гласоподаватели в Ловеч, първият въпрос към него е бил за автомагистралата, а могат ли да се оправят приходите.
„ Хората са наясно обаче, че автомагистралата води след себе си растеж на стопанската система в районите, през които минава, повишение на заетостта, постоянни приходи, подвижност на работната ръка. Затова ще работя в област Ловеч да бъде усъвършенстван бизнес климатът което ще подкрепи трайно увеличение на приходите и те да надминат междинните за страната. Не като онази неистина на Кирил Петков за завода за електрически автомобили – на изборите ще си понесат следствията, уверен съм. Нито като празните обещания, които лидерът на листата им в района дава. Хората към този момент се убедиха кой работи и реализира резултати и кой ги лъже. Атакуваха ни през годините, че асфалт не се яде – помните ли? Днес аз споделям – „ ала-балата “ на Промяната не се яде, асфалтът носи прехранване на цели райони “, разяснява Нанков, съгласно който със забавянето на „ Хемус “ цяла Северна България е станала пленник на лъжите на „ Промяната “ и трагично се е забавило икономическото развиване, което хората и бизнесът от десетилетия чакат.
„ Какво стана на финала – това, което ние предупреждавахме. „ Хемус “ ще се довърши по инхаусите, само че оскъпена със стотици милиони. При ръководството на районния министър на Политическа партия през март тази година с милиони са индексирани инхаус контракти сред АПИ и „ Автомагистрали “. Реалното строителство още не може да стартира – в профила си във фейсбук пуснах видео от терена и това ясно се вижда, още няма никаква техника. От Министерство на регионалното развитие споделят, че е нужно време теренът да бъде „ саниран “ – т.е. още веднъж да се приведе във тип на строителна площадка. Истината е, че до момента в който ние не се захванем, няма да има „ Хемус “ – тъй като е необходим управнически потенциал и опит в организирането на толкоз огромни действия “, безапелационен е политикът.
По думите му положението на другите огромни обекти е същото.
„ Напредъкът е, както се споделя, до под кривата круша “, заключи той и подсети статистиката, че през 2023 година са били издигнати 15 км. автомагистрали и 11 км други пътища.
„ Само за съпоставяне – държавните управления на ГЕРБ построиха за 10 година съвсем 500 км – т.е. по 50 км на година. А и „ автомагистралата на Политическа партия “ от 2023 година в действителност е онази част от „ Европа “, която беше построена по наше време – оставаше единствено да се сложат мантинелите, пътните знаци и маркировката. Същото е ситуацията и с различен обект – при започване на годината отвориха краткотрайно за придвижване прави от Видин-Ботевград, в този момент ще би трябвало да ги затварят отново за дотъкмяване на строителството – единствено се предизвиква стеснение на жителите, с цел да може някой от Промяната да регистрира активност, че пуска нови трасета. Те към този момент и подигравките ми не заслужават – тъй като поради некадърността им пострадали са хората “, счита Николай Нанков.
Той е безапелационен, че политическата рецесия се отрази на всичко, в това число на положението на пътищата, тъй като три години те на процедура не бяха поддържани, а това е извънредно значимо, с цел да не се постановат чести съществени поправки. Нанков разяснява, че връзките Север-Юг са значим акцент.
„ Това направление изисква фокус върху действителното създаване на тунелите Шипка и Петрохан. Държавата е дебитор на Северна България – ускорено дотъкмяване на „ Хемус “ е топ приоритет за мен като народен представител от Ловеч. Няма среща в региона, на която да не ме питат за „ Хемус “. И също по този начин, не по-мало значимо – упоритостта ни е да осигурим най-малко по 2000 км качествено ремонтирани републикански пътища всяка година. И с цел да не приказваме единствено за пътища, ще си разреша да откроя още една значима тематика, която в изменящия се свят набира заостреност – водните ресурси на планетата и тяхното мъдро ръководство. Много можем да приказваме за климатичните промени, хората ги виждат и усещат. Но у нас те са съчетани с нуждата от голям запас за възобновяване на остарялата ВиК мрежа. Да, доста вложения пристигнаха по линия на европейската взаимност, макар че политическата неустойчивост през последните три години мощно удари и ВиК бранша. Там занапред чакам да излизат нескрито „ цъкащи бомби “, заложени от предишни управления на Министерство на регионалното развитие. А и, нагледно казано, водната карта на България е изменена – би трябвало да се обследва и „ снима “ настоящата картина, с цел да бъдат мъдро ориентирани вложенията. И жителите да получават надеждна и качествена ВиК услуга, която да не е непостижимо скъпа “, сподели той и прикани в нов закон за ВиК да залегне понятието „ водна беднотия “, за се възнамерява навременна поддръжка за нуждаещите се.
Николай Нанков сподели още, че поради управническо изтощение се е забавило разширението на Околовръстното в София.
„ Регионални министри и шефове на АПИ се сменяха, всички споделяха какъв брой е значим този обект. И нищо. Но нали не те висят в тапите всяка заран и всяка вечер. Вече три години не е почнало разширението на последната част на Околовръстното – сред бул. „ България “ и „ Люлин “. А план има “, подсети той.
„ Да не забравяме, че това трасе е обвързвано и с различен важен план – Националната детска болница, достъпът до която ще е по-бърз през разширеното Околовръстно. Трябва движение, движение – това е. С ала-бала не става. … аз помня по какъв начин изглеждаха общините преди да управляваме ние. Работим с всички кметове – без значение от коя партия са. Защото направеното остава да се употребява от хората – не от гласоподавателите на една или друга партия. Винаги сме се водили от този принцип, по този начин ще е и в бъдеще. Давам ви образец от тази година. Именно с помощта на самодейността на ГЕРБ в настрана приложение в държавния бюджет за 2024 година Народното събрание утвърди поименен лист с общо 2256 общински плана, които страната ще финансира. От тях 97 са в област Ловеч и аз желая да благодаря на всички сътрудници, които ме поддържаха какъв брой значими са те и бяха включени в капиталовата стратегия. В тях са разнородни обекти, само че доминират общинските пътища и улици, ВиК, туристически и спортни обекти. Това се случи макар нежеланието на тогавашния финансов министър Асен Василев. Който след това прибра 800 млн. лева от сметката на Министерство на регионалното развитие и им остави за тази година разполагаеми единствено 400 милиона лв.. И в този момент Политическа партия в акцията имат нахалството да изясняват по какъв начин те са създали най-мащабната общинска стратегия. Ами не са. Министърът им е подписал съглашения с общините, да – само че това е било в осъществяване на решение на Народното събрание. А какъв брой средства е разплатил – аз ще ви кажа, нула. Така че още веднъж „ ала-бала “ откъм Политическа партия. Те единствено това могат “, изясни Николай Нанков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР