Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след

...
Алтернативата
Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след
Коментари Харесай

Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II

Алтернативата
Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си нуждата от изобретението на идващия, който би трябвало да обезврежда страничните му феномени, само че се оказва също толкоз отровен. От този обаян кръг може да се излезе единствено, в случай че радикално се промени метода. Именно това ни предлага екологичното биопроизводството. Според неговите правила е неразрешено потреблението на синтетични субстанции и генномодифицирани култури при развъждането на растенията, като се употребява естествената отбрана против вредителите – прогонване с ултразвук, засаждане на ограда от етерично-маслени растения или развъждане на калинки или други хищни инсекти. На животните пък се обезпечава свободна паша, качествено зърно и задоволително пространство за живот, вместо антибиотици, смески и анаболи.

Но въпреки всичко и биопродуктите си имат своите дефекти – преди всичко високата цена. Необходимо е освен да желаеме, само че и действително да можем да си ги позволим. Но има метод, по какъв начин да не рискуваме здравето си без да се докараме до опустошение. Нужно е единствено да знаем, кои артикули по-добре да купуваме единствено от биомагазините и кои от елементарният супермаркет.

Продукти, от които можем да спестим
Лук и чесън – натрапчивата миризма на тези зеленчуци се дължи на етерични масла, които имат антибактериално деяние и прогонват вредителите. Благодарение на тази естествена отбрана, както лукът, по този начин и чесъна не се нуждаят от опръскване с пестициди и инсектициди. Освен това многослойната обвивка на луковиците не разрешава на нездравословните субстанции да проникват в дълбочина. Затова умерено можете да купувате тези зеленчуци от елементарния супермаркет.

Броколи и зеле
Заради серните съединения, които съдържат, тези зеленчуци са непривлекателни за насекомите. Заради това и рядко се третират с пестициди. В зелето обаче е допустимо да се съдържат по-големи количества нитрати. За да се избавите от тях е належащо единствено да отстраните външните листа и кочана – точно в тях се натрупват нездравословните субстанции.

Екзотични плодове
Банани, манго, авокадо, ананас, папая и киви – всички химически „ подобрители ” остават в кората на тези южни плодове. Дори не е нужни да я измивате подробно, а единствено да я обелите.

От кои артикули не трябва да икономисваме
На първо място от животинските артикули, поради антибиотиците и хормоните, които се прибавят в храната на животните и неизбежно се натрупват в месото, млякото и яйцата им. На второ място са меките плодове, които най-често се третират с химикали, с цел да запазят свежестта си – ягоди, праскови, грозде. Затова ги хапвайте единствено в сезона им, купувайте ги от сигурен източник и избягвайте огромните, лъскави плодове. В листата с евентуално рискови артикули се подрежда и кафето. Тъй като естествената среда, в които вирее (влажни тропични гори) не е подобаваща за всеобщо произвеждане, то се отглежда при неподходящи условия и благодарение на доста изкуствени торове, пестициди и инсектициди.
Продължава: Биопродуктите – разкош или рационална инвестиция в здравето I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР