Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински

...
Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински
Коментари Харесай

3х8000 планира Боян Петров през 2018 г.

Алпинистът Боян Петров приключва сполучлив сезон с два изкачени планински колоса, което го приближава на четири осемхилядника от това да се снабди с по този начин наречената Хималайска корона и да извърши плана си " Българин на 14х8000 ". От финала го разделят най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазеният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м). Еверест и Шиша Пангма Петров към този момент разгласи, че ще нападна напролет, а през есента се готви за Чо Ойю. Ето какво сподели още пред " Дневник ".

Докато беше в подножието на Даулагири, внезапно от други експедиции оповестиха за неприятно време, лавини и отвод от офанзива на върха. Имаше ли миг, в който си намерения, че и ти може да се върнеш, без да го изкачиш?

- Тези изкачвания постоянно са 50:50 и в никакъв случай не пребивавам с чувството, че всичко ми е в забрадка вързано. Даже, в противен случай. За да се държиш жив, в подготвеност да скочиш като звяр, имаш потребност от неустановеност. И по този начин го чувствам - че би трябвало да положиш изпитание, с цел да не си го представиш изкачен. По-скоро противоположното – да стои като мигаща алена лампичка до финала.

Другите за какво се отхвърлиха?

- Испанецът Карлос Сория е за седми път на Даулагири. Оплакваха се от прекомерно доста сняг, лека лавинна заплаха. В началото имаше доста сняг в действителност, само че той беше до лагер 3 и там внезапно се оказа, че вятърът е отвял всичко. Имаше обаче смазани палатки, които стават съвсем неизползваеми. Затова моят метод е да държа постоянно събрана палатката си и като дойде, я разтягам отначало. Просто се чудя за какво си оставят разпънати палатките.

Колко алпинисти с решение за офанзива на върха бяхте в базовия лагер?

- Не беше огромно наличие, имаше един ирландец и австралиец, само че те рано се отхвърлиха. Върхът изкачихме аз, руснакът Юрий Круглов и неотдавна един италианец и швейцарец. Четири изкачвания за целия сезон.

Следиш ли активността на твоите съперници да влязат измежду 20-те в света, изкачили всичките осемхилядници без О2?

- По всяка възможност има най-малко пет-шест души с 10 или повече осемхилядници. Въпросът е дали сега всички те поставят старания да ги свършат. Сега върша това изследване. Следя конкуренцията, само че няма задоволително информация, не е ясно дали не са се отказали.

Не единствено ти, само че и други алпинисти, които катерят без О2, доста държите това да се акцентира. В базовите лагери има ли злост сред вас и тези, които си оказват помощ с бутилки О2?

- Няма опълчване, нито пъчене или неуважение един към различен, само че в един миг всичко лъсва. В деня на офанзивата излиза наяве кой по какъв начин дърпа. Накрая няма поздравления за безкислородните, че са го създали по-бързо и по-чисто. Повечето фотоси на върха са без кислородни маски и раници и от фотографията може да заключиш, че това е нанагорнище без О2.

Не е ли необичайно по тези височини да има увъртане кой ще върви пръв и ще бие пъртина или пък да се краде съоръжение от палатките във височинните лагери?

- Явно тези недостатъци, присъщи за низините, си не престават и там. В случая човек не се пречиства от планината и чувствам, че какъвто си е долу придвижва държанието си и горе. Ако е скатавка долу, горе е още по-голяма. Ако долу се раздаваш, и горе го правиш. Установил съм, че планината не ги прави по-добри. Така се получава.

Две изкачвания имаше неотдавна от други българи на Манаслу. Смяташ ли, че това е знак за някакво възобновление на алпинизма въпреки и не във типа му с национално финансирани експедиции, каквито е имало в предишното?

- Времето на държавно спонсорираните експедиции от дълго време завърши, няма и да се върне. Последната национална експедиция беше за Еверест през 2004 година В дребните групи е сегашното и бъдещето, които си намират лично финансиране и лични прозорци за нанагорнище. Това лято беше доста сполучливо с изкачения от Богдан и Иван Манаслу и Наско Скатов с Лхотце и Еверест. Четирима души на пет осемхилядника за една година. Отдавна не сме имали такова достижение. Тук оказа помощ и времето през есенния сезон в Хималаите и всички се възползвахме.

Какво добави от Даулагири към сбирката на природонаучния музей?

- Не може да се каже събрах еди-колко си бройки от насекомите, просто прибавих и Даулагири към листата с изследваните върхове. Няма музей в света, който има толкоз богата колекция инсекти - от 10 осемхилядника. Описвам последните находки и скоро ще са разпратени по експертите за разпределение.

През пролетта планираш да качиш най-високия осемхилядник и най-ниския, не е ли по-логично да комбинираш Еверест с Лхотце?

- Шиша Пангма е напълно в Тибет, а на Еверест ще направя опит по тибетския му северен борд.
И двата върха може да се комбинират умерено без съществени логистични комбинации. Главният връх на Шиша Пангма към момента няма българско нанагорнище, тъй че в случай че го изкача, ще знаем, че българите към този момент сме стъпвали на всички осемхилядници.

Не се ли изкушаваш следващата година да направиш 4х8000 и да си изпълниш целия план?

- Не мога да го направя, тъй като Лхотце е в Непал, а пролетта съм в Тибет и става доста скъпо, в случай че пролетта се опиташ да направиш и Лхотце. За него и за Еверест, погледнати от юг, би трябвало да се премине през ледопада Кхумбу. Екипът от шерпи, които проправят пътя там, желаят по към 10 хиляди $, които в случай че би трябвало да се платят от един човек, доста оскъпяват експедицията. Затова взех решение Еверест и Шиша Пангма напролет, а за Чо Ойю се сготвям наесен. Ако имам шанс, края на плана го виждам през 2019 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР