Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр. Гашербрум 1 (8080

...
Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр. Гашербрум 1 (8080
Коментари Харесай

Рекорд! Алпинистът Атанас Скатов изкачи нов осемхилядник

Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на вр. Гашербрум 1 (8080 м) в ранните часове на 12 юли, като част от експедиция с уредник компания “ Каракорум Турс Пакистан ”. Това е втори осемхилядник за него тази година след сполучливото му нанагорнище на вр. Канчендзьонга (8586 м) на 15 май.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх поради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата сред Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, регион в Хималаите.

Атаката на върха стартира на 11 юли в 15.27 ч. българско време и продължи 15 часа, когато в 06.34 ч. през днешния ден се получи известие от СПОТ устройството на Скатов с текст “ На върха съм! ”, отбелязващо достигането му на върха.

Първоначалният проект на Скатов беше да изкачи първо вр. Гашербрум 2 (8035 м) и по-късно Гашербрум 1(8080 м). Той обаче е претърпял смяна, откакто завръщайки се на 8 юли от три нощувки за климатизация в лагер 2 и достигайки до височина от 7000 м в лагер 3 на 5 юни, на 7 юли в базов лагер е схванал, че група от към 15 алпинисти са се отправили този ден към лагер 1 за нанагорнище на вр. Гашербрум 1. Причината за решението им е било удобното време и фактът, че група корейци към този момент са достигнали до върха предходния ден. След къс размисъл и макар огромната си отмалялост, единствено след няколко часа престой, Скатов взема решение да последва групата и на 9 юли непосредствено от базов лагер (5050 м) доближава до лагер 2 (6450 м).

На 10 юли следва нанагорнище до лагер 3 (7100 м) в условия на влошено време. То е повода и за престоя на групата една вечер в лагер 3 и последвалата офанзива на върха, почнала в ранния следобяд на 11 юли.

“Изкачването беше мъчно в условия на доста мощен вятър. Аз съм доста изтощен, защото последните 5 дни съм спал едвам по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги дистанции в условия на разводнен въздух. Много се чудех дали да потегли, откакто не съм спал и нямах опция да се възстановя след адаптацията, само че взех решение, че съм пристигнал да катеря върхове и потеглих уверено и с религия в личните сили нагоре.

Дадох всичко от себе си и още веднъж тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че съумях! ”- показа Скатов по сателитния си телефон.

Към сегашния миг алпинистът слиза надолу към лагер 1 за отмора. От това дали ще успее да си почине задоволително и какви ще са метеорологичните условия в идващите дни, ще зависи дали ще предприеме нанагорнище на вр. Гашербрум 2 или ще слезе до базов лагер.

Възможно е след отмора в лагер 1, който е общ за двата върха, да реши да изкачва непосредствено Гашербрум 2 и без слизане до базов лагер.

Подобно нанагорнище алпинистът направи през 2017 година, когато качи вр. Лхотце и незабавно по-късно вр. Еверест след отмора в лагер 2, общ и за двата върха.

Това беше 8-ми връх от сбирката изкачени осемхилядници на Атанас Скатов като част от плана му за нанагорнище на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от скотски генезис. В Хималайската сбирка върхове той има изкачени още: вр. Еверест - 2014, 2017; вр. Манаслу - 2015; вр.Аннапурна и вр. Макалу - 2016; вр.Лхотце - 2017; вр.Чо Ойо - 2018; вр.Канчендзьонга - 2019.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР