Алкохолът и цигарите ще поскъпнат заради нови правила за контрол,

...
Алкохолът и цигарите ще поскъпнат заради нови правила за контрол,
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха данък Биг бардър за цигари и алкохол

Алкохолът и цигарите ще нарастнат поради нови правила за надзор, които ще бъдат наложени със закона за бюджета за 2020 година Изненадващо бюджетната комисия гласоподава при второто четене на държавния бюджет, в преходните и заключителните му разпореждания, смяна в Закона за акцизите и данъчните хранилища, с които вкарва видеонаблюдение в обектите, в които се създават или съхраняват алкохол и тютюневи произведения. Не е ясно от коя политическа мощ идва предлагането, тъй като е дефинирано като корекция на работната група към бюджетната комисия.

Само преди дни при гласуването на измененията в данъчните закони за идната година бюджетната комисия отхвърли първичния вид видеокамери да се инсталират в данъчните хранилища за алкохол. Преди това при разискване в Министерския съвет отпадна и видеонаблюдението на тютюневите производители с аргумента, че тази година те към този момент са включени в интернационалната система за следене на всяка кутия цигари от индустриалната линия до крайния консуматор. Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова пък уверяваше, че от следващата година ще има камери единствено в складовете за горива, така те били най-рискови за укриване на акцизи. След като се види резултатът от тази мярка, може да се реши дали тя да засегне и складовете за други акцизни артикули.

Не стана ясно за какво в този момент още веднъж се появява желанието производителите на алкохол и цигари да вкарат видеонаблюдение. Нито една политическа партия в бюджетната комисия не разяснява смяната. Единствено зам.-министърът на финансите Росица Янкова уточни, че непрекъснатият мониторинг в петте огромни дестилерии в страната през тази година е довел до растеж на приходите от данък с милион до два милиона лв. повече на месец. Според нея от видеонаблюдението се чака същият резултат, без да бъдат ангажирани митнически чиновници, които непрестанно да ревизират.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР