Алжир/Лондон. The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20

...
Алжир/Лондон. The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20
Коментари Харесай

The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20 години

Алжир/Лондон.
The Guardian: Президентът на Алжир подаде оставка след 20 години

Президентът на Алжир Абделазис Бутефлика се преклони пред многоседмичните всеобщи митинги против ръководството си подаде оставка, по този начин постави завършек на своите две десетилетия във властта, написа в коментара си The Guardian.
82-годишният водач разгласи оставката си във вторник вечерта, като изпрати малко обръщение, в което заяви, че “е уведомил ръководителя на Конституционния съвет за своето решение да приключи мандата си “.
Ликуващи алжирци излязоха на улиците в столицата, развяващи националното знаме, с цел да отпразнуват успеха си.
“Това е нещо ново. Лично за мен идващият президент ще е напълно нов “, споделя 20-годишната Нурхан Атмани, студентка, която постоянно е взела участие в митингите. “Щастлива съм. Възхитена съм и съм объркана. Но това, което е най-важно, аз съм наясно. Това е единствено първата стъпка. Ние би трябвало да продължим до момента в който не стигнем до честните, транспарантни избори и ново ръководство “

Арогантният режим на невидимия за Алжир мъж се изправи пред личното си срутване

20-годишното ръководство на Бутефлика се трансформира в знак на застаряващите режими в Близкия изток, а неочакваният му край бележи нова победа за националния митинг в района.
Какво обаче следва е напълно неразбираемо за една страна, която рядко е преживявала политически промени на върха, откакто получи независимостта си от Франция през 1962 година.
Президентът, който във вторник напусна сцената, претърпя сърдечен удар в 2003 година и оттогава рядко се появяваше пред аудитория. Смята се, че брат му Саид управляваше от негово име, само че оставаше в сянка, подпомаган от хунта заговорници, наричани „ Силата “ (Le Pouvoir).
Мирни стачкуващи излизаха на митинги всеки петък от 22 февруари насам, като от време на време техният брой доближаваше стотици хиляди. Само за шест седмици те съумяха да накарат Бутефлика да отдръпна кандидатурата си за пети президентски мандат и да се отдръпна от властта.
Натискът върху „ вкаменилия се “ водач пристигна от самото му обкържение вътре в неговия режим, откакто във вторник, ръководителят на властните алжирски военни среди Ахмед Гаид Салах прикани Бутефлика неотложно да си върви. “Нямаме повече време за губене … ясно взехме решение … да застанем паралелно с народа и да осъществим всички негови претенции, ”обяви Салах.
Други овластени фигури, в това число и някогашния министър председател Ахмед Уяхиа също се причислиха към апелите за оставката на президента.
Според Салах изказването, което се появи в понеделник вечерта от офиса на президента и което обявяваше, че той ще напусне поста си преди края на настоящия си мандат, който изтича на 28 април, е написано от „ неконституционни и неупълномощени страни “. Така той се опълчи на непрогледната клика към Бутефлика, за която се носят клюки, че ръководи от негово име.
По Конституция краткотрайно уговорките на президента в такива случаи би трябвало да поеме ръководителя на Горната камара на алжирския парламент. Това е 77-годишният Адбелкадер Бенсалах. В период от 90 дни би трябвало да се проведат и избори.
Растящите митинги обаче окуражиха стачкуващите и те стартират да упорстват за освен това от елементарна президентска оставка.
“Съвсем ясно е, че упоритостите на протестиращите набъбнаха през последните седмици “, твърди Хлое Тееван, експерт от Магреба в Европейския съвет за интернационалните връзки. „ Това явно е забележителна победа, само че не е задоволителна тя. “
Хамза Заит, публицист и политолог в Алжир, столицата, е склонен, че протестиращите ще са единствено краткотрайно удовлетворени с тази оставка. „ В началото хората единствено споделяха „ Не “ на неговия пети мандат, само че след това започнаха да желаят и освен това “. Има някои, които настояват, че това е победа. Но има и други, които упорстват за още неща, тъй като тя не е задоволителна. Системата не може да се промени за седмица, имаме потребност от години с цел да реализираме действителна смяна. “
Външният министър на Франция съобщи, че той е уверен, алжирците ще продължат своя либерален преход по „ кротичък и виновен метод “. В особено изказване Жан-Ив дьо Дриен разгласи, че „ това е значима страница в историята на Алжир. Ние имаме вяра в способността на всички алжирци да продължат по пътя към демокрацията в същия дух на мира и отговорност “.
Очаква се в петък стачкуващите да се върнат на улиците. „ Това е единствено върхът на айсберга “, съгласно Ясмин Бушен от групата на „ Млади деятели “(Les Jeunes Engagés): “Исканията ни не са се трансформирали. Настояваме всички те да си вървят. Хората са в центъра на Алжир, ликуват поради тази дребна победа, само че в това време и пеят, че всичко колкото да в този момент стартира. ”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР