Алиса Милиган беше човек, който интуитивно знаеше кога друг човек

...
Алиса Милиган беше човек, който интуитивно знаеше кога друг човек
Коментари Харесай

Предполага се, че новите автомобили стават все по-безопасни. Тогава защо броят на смъртните случаи се увеличава?

Алиса Милиган беше човек, който интуитивно знаеше по кое време различен човек има потребност от помощ, поощрение или добра дума, написа „ Асошиейтед прес “. Въпреки че беше нова в Тенеси, 23-годишната студентка по физиотерапия, чиято майка я наричаше „ сладката Алиса , към този момент беше основала доста близки връзки, изключително в границите на сплотената колоездачна общественост към Нешвил – преди да загине този месец, блъсната от пикап, до момента в който карала колело със собствен другар.

Смъртните случаи по пътищата в Съединени американски щати се усилват, макар че данните от държавните проби демонстрират, че транспортните средства стават все по-безопасни. Въпреки че броят на всички смъртни случаи, свързани с коли , бележи наклонност на повишаване през последното десетилетие, при пешеходците и велосипедистите се следи най-рязко нарастване: над 60 % сред 2011 година и 2022 година Това съответствува с внезапното увеличение на продажбите на SUV, пикапи и ванове , които съставляват 78% от продажбите на нови коли в Съединени американски щати през 2022 година, съгласно Motorintelligence.com.

Настоящите рейтинги в Съединени американски щати регистрират единствено сигурността на хората в автомобила . Националната асоциация на градските транспортни чиновници води старания, с които желае от транспортните чиновници на Съединени американски щати да стартират да регистрират сигурността на хората отвън транспортните средства в 5-звездните си оценки за сигурност. Ето какво разяснява Джесика Чичино, вицепрезидент по проучванията в Института за застрахователна сигурност по пътищата с нестопанска цел:

„ Не знаем какво тъкмо се случва с увеличението на смъртните случаи при пешеходците. Със сигурност наподобява, че увеличението на броя на по-големите транспортни средства способства за това . “

„ Много изследвания демонстрират, че по-големите транспортни средства като джипове и пикапи е по-вероятно да убият или съществено да наранят пешеходци и велосипедисти, когато вземат участие в злополука , посочи тя, като означи, че огромните транспортни средства по-често удрят хората в главата и жизненоважните органи, а не в краката.

Конструкцията на тези транспортни средства също по този начин може да сътвори проблеми с видимостта . Проучване на Застрахователния институт за сигурност на придвижването по пътищата на произшествия с пешеходци на кръстовища откри, че транспортните средства, които най-често вземат участие в произшествия с леви завои, са джипове и пикапи, което допуска, че „ може би им е по-трудно да видят някои от тези пешеходци “, счита Чичино.

Според представителя Тод Хил, Subaru, която се показва добре в тестванията на IIHS за отбягване на конфликти с пешеходци, смята видимостта за своя първа линия на сигурност. Но това става все по-трудно, защото стандартите за сигурност при катурване изискват от колите да подобрят здравината на колоните, които поддържат покрива. Той акцентира:

„ Колкото по-малки са стъклата, толкоз по-голяма еластичност на дизайна имате … само че това в действителност се случва за сметка на външната видимост . “

Макар че проучванията на мъртвите зони директно пред леките коли са по-малко, през 2021 година Consumer Reports откри, че високите капаци пречат на лидера да вижда пешеходците . Междувременно в отчет от януари 2023 година на Центъра Волпе към Министерството на превоза на Съединени американски щати се открива, че „ все по-големите слепи зони в SUV и пикапите са свързани с съдбовни произшествия с фронтално катурване , при които хората биват блъскани от постепенно движещи се транспортни средства.

Съединени американски щати стартират да организират краш проби на коли през 70-те години на предишния век, а през 1993 година вкарват 5-звездната система за оценка . През 2006 година Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) стартира да изисква етикетите на прозорците на новите коли да включват тези оценки.

Благодарение на усъвършенстването на колите , законите за защитните колани и други промени, злополуките с съдбовен край в Съединени американски щати бележат наклонност към понижаване в продължение на десетилетия, като през 2011 година доближиха най-ниското си равнище от 29 867. Но тази наклонност се обърна. Правителствените прогнози за злополуките с съдбовен край през 2022 година демонстрират 43% нарастване до 42 795 – частично с помощта на увеличението на скоростта и шофирането в нетрезво положение и намаляването на потреблението на защитни колани. Фаталните произшествия са се нараснали и като % от общия брой изминати километри. Смъртните случаи при пешеходци и велосипедисти са се нараснали с 64% от 2011 година насам и се правят оценка на 8413 през 2022 година

NHTSA предложи нови проби за отбягване на конфликти с пешеходци , само че те ще бъдат доброволни и няма да са част от 5-звездната рейтингова система на организацията, посочи Били Ричлинг, представител на Националната асоциация на градските транспортни чиновници, която упорства тестванията за сигурност на пешеходците да станат наложителни. Той изясни:

„ Едно транспортно средство може да не премине теста за сигурност при конфликт с пешеходец и все пак да получи пет звезди . “

Доброволната оценка не е задоволителна за Джесика Харт, чиято 5-годишна щерка Али беше блъсната и убита в техния квартал във Вашингтон през 2021 година Нейната петиция в Change.org, в която се изисква NHTSA да включи риска от ликвидиране на пешеходец в своята 5-звездна система за оценяване, е събрала повече от 28 000 подписа.

„ Тя преди малко беше почнала детска градина , споделя Харт за щерка си. Жената споделя:

„ Тя караше колелото си на пешеходната пътека, на един квартал от вкъщи ни, в учебната зона. Беше с татко си. И един ван Ford Transit пристигна на 4- посочното кръстовище, не я видя, а просто продължи през знака „ Стоп “ и я блъсна и умъртви.

Джон Кап, шеф на отдел „ Технологии, тактика и контролиране на сигурността на транспортните средства “ в General Motors, акцентира, че няма задоволително данни за смъртните случаи на пешеходци, с цел да се схванат аргументите. Той също по този начин призна, че има взаимни отстъпки в дизайна и сподели, че в предишното акцентът върху сигурността е бил върху хората в транспортните средства. Кап твърди:

„ В последна сметка не можем да създадем толкоз доста, когато някой е блъснат отвън транспортното средство . Ето за какво се фокусираме върху предотвратяването на конфликти с пешеходци.

Почти всички нови коли на GM са оборудвани с автоматизирана спешна спирачка , а камерите стават все по-добри в забелязването на пешеходци през нощта, когато се случват множеството от тези съдбовни произшествия.

Това е в сходство с предлагането на NHTSA, съгласно което в границите на три години новите леки и лекотоварни коли би трябвало да разполагат с автоматизирана спешна спирачка, която да може да открива пешеходци, в това число и през нощта.

Напредъкът в тази технология дава обещание да помогне за компенсиране на мъртвите зони , само че специалистите по сигурността са на мнение, че тя е единствено част от решението, което изисква промени в инфраструктурата, съблюдаване на рестриктивните мерки на скоростта и даже промени в дизайна на колите. Чичино акцентира:

„ Искате да се справите с казуса от всички ъгли . Искате да предотвратите злополуките, само че когато те се случат, желаете да бъдат по-малко рискови . “

Сега Харт е бранител във вашингтонския клон на организацията „ Семейства за безвредни улици – организация с нестопанска цел, която работи за преустановяване на злополуките с съдбовен край. Харт е безапелационен:

„ Говоря и се застъпвам за безвредни улици, по-безопасни транспортни средства, други възможности на шофирането и то, просто тъй като не мога да си показва, че щерка ми е била убита – това е грубо и травматично – и че нищо няма да се промени.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР