Alibaba придоби дял в индийската компания за онлайн търговия BigBasket

...
Alibaba придоби дял в индийската компания за онлайн търговия BigBasket
Коментари Харесай

Alibaba ще конкурира Amazon в Индия

Alibaba закупи дял в индийската компания за онлайн търговия BigBasket преди седмица

Редица софтуерни компании виждат огромен капацитет в онлайн пазара в Индия. Още по тематиката
L’Oréal е подготвена да си върне каузи на Nestlé в компанията против 23 милиарда евро

Козметичната компания има подготвеност да изкупи назад 23%, благосъстоятелност сега на швейцарското сдружение
12 фев 2018
Alibaba усилва приходите си с 56%

Интернет компанията купува 33% от дъщерната си група за финансови услуги Ant Financial
2 фев 2018
Lego и Tencent ще си партнират при създаването на артикули в Китай

Сътрудничеството планува взаимно създаване на игри, онлайн видеа и обществена мрежа за деца
16 яну 2018
Големите софтуерни компании ще се уголемяват и през 2018 година

Дигиталната реклама, онлайн търговията и облачните услуги ще движат възхода им
4 яну 2018
Tencent и Alibaba с упоритости да преобладават в софтуерния бранш

Двете компании не престават да подписват покупко-продажби с задгранични компании от разнообразни браншове
18 дек 2017
Alibaba влага 3 милиарда $ в китайски оператор на хипермаркети

Гигантът върви по стъпките на Amazon, която по-рано през годината купи Whole Foods в Съединени американски щати
20 ное 2017 Най-голямата компания за онлайн търговия в Китай - Alibaba, усилва вложенията си в компании от бранша в Индия. Към момента софтуерният колос е вложил общо 1.7 милиарда $ в индийски стартъпи, като положителните резултати в Китай не го стопират да влага в задгранични групи, написа Financial Times.

Кой попада под обсега на Alibaba

Преди седмица Alibaba закупи дял за 200 млн. $ в индийската компания за онлайн търговия BigBasket, като по този метод се трансформира в най-големия акционер в групата. Освен това финансовото звено на китайската компания Ant Financial влага същата сума в индийската онлайн платформа за доставка на хранителни артикули и разкриване на заведения за хранене Zomato. Инвестицията в логистичната група XpressBees на интернет компанията от последните дни също е основна, защото по този метод тя утвърждава бизнес модела си, в чиято основа са извършването на покупки, доставките и разплащанията.

Големите вложения на Alibaba в пазара за онлайн търговия в Индия се разчитат от експертите като опит на компанията да изпревари по доходи в страната главния си съперник – американския софтуерен колос Amazon. Американската група е най-големият онлайн ритейлър в света, само че не съумява да се приближи до Alibaba в Китай по доходи и консуматори. Преди време Amazon дефинира вътрешния пазар на Индия като " собствен интернационален приоритет ".

Alibaba насочи вниманието си към Индия за пръв път през 2015 година Тогава в обсега ѝ попадна софтуерната компания за финансови услуги Paytm, като след това инжектира 680 млн. $ и закупи мажоритарен дял в дивизията за онлайн търговия на стартъпа.

Потенциалът на онлайн пазара в Индия

Инвестициите в индийските компании от разнообразни браншове са добре премислени от Alibaba. Освен че способстват за развиването на бизнес модела, изборът им предвещава триумфи. За съпоставяне - Paytm разгласи желанията си да сътвори най-голямата цифрова банка в света с най-малко 500 млн. сметки, която да дава и разнородни онлайн финансови услуги. Групата е най-популярният цифров оператор за разплащания с над 200 млн. консуматори. От друга страна, BigBasket се развива с бързи темпове и към този момент разполага с над 6 млн. консуматори. Към момента групата оперира в 26 индийски града.

Повечето софтуерни компании се надяват пазарът за онлайн търговия в Индия да се разраства с темпове като в Китай, само че все още има няколко съществени спънки пред задачата. Много дребен дял от жителите в Индия са се ориентирали към цифрови търговски услуги. Около 25% от популацията в страната има смарт телефон, а една трета от тези устройства е с достъп до интернет, демонстрират данни на финансовата компания Omidyar Network. В Китай близо 50% от популацията имат смарт телефон.

Годишните приходи от онлайн продажби в Индия са на стойност 19.6 милиарда $ през 2017 година, което е растеж от 20% по отношение на миналата година, сочи проучване на американската анализаторска група Forrester Research.

Очаквания

Бхавтош Вайпайе, анализатор в Bernstein, счита, че вложенията и партньорствата с индийски групи ще се усилват. Според него пазарът за онлайн търговия в Индия е като този в Китай, само че отпреди 15 - 20 години. Той изясни, че това е едвам началната фаза, само че " страната има огромен капацитет ".

Междувременно най-голямата софтуерна компания в Азия - Tencent, и японската Softbank, която е акционер в Alibaba, оповестиха, че ще обезпечат финансиране на индийския стартъп Flipkart. Групата е най-големият онлайн магазин в Индия. Контролираната от Alibaba платформа за финансови услуги Paytm се стреми да задмине по доходи Flipkart, само че към този момент е надалеч от задачата, настояват близки с тематиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР