Али Абдула, „Al Araby Al Jadeed“Москва и Пекин призовават за

...
Али Абдула, „Al Araby Al Jadeed“Москва и Пекин призовават за
Коментари Харесай

Пекин и Москва: брак по сметка

Али Абдула, „ Al Araby Al Jadeed “

Москва и Пекин приканват за различна, многополюсна система, в която двата властнически режима ще имат мощни позиции и огромно въздействие и ще вземат участие в ръководството на районни и световни рецесии наедно със Съединени американски щати. Изявлението от 5300 думи беше самобитен червен картон в лицето на Вашингтон и ръководения от него международен ред и очерта тематики, по които той би трябвало да промени метода си. Това са въпросът за Тайван, съветските условия за сигурност, отхвърлянето на нови военни съюзи и разширението на НАТО. Ако Съединени американски щати отвърнат на удара, това може да се пояснява като единодушие за смяна на интернационалната система и присъединяване в договаряния за разработване на опция, а в случай че откажат - като присъединяване в борба с нулев резултат.

В китайско-руския документ се показват мащабът и нивото на съдействие сред двете страни в региона на сигурността, космоса, интернет, изменението на климата и изкуствения разсъдък, където " другарството няма граници " и " няма зони на изключване ". Според съветския президент новото съглашение, което надвишава Договора за добросъседство, другарство и съдействие, подписан през 2001 година, основава невиждано стратегическо партньорство. Както означи китайският президент, това ще има далечни последствия за Китай, Русия и целия свят.

В изказването се затвърждава директна поддръжка за съветския президент по спора със Съединени американски щати и НАТО за Украйна и се ангажира да поддържа настояванията му за сигурност. Китайският министър на външните работи Ван Ий повтори това, като назова опасенията на Русия по отношение на разширението на НАТО законни. От своя страна Русия поддържа по този начин наречената " политика на един Китай ", която се основава на признаването на Тайван като част от Китай и отхвърлянето на всякаква форма на самостоятелност на острова.

През последните две десетилетия се следи бързо развиване на руско-китайските военно-икономически връзки в отговор на позицията на Съединените щати, че двете страни се смятат за опасност за американската национална сигурност, както и на намесата във вътрешните им работи посредством поощряване на демократичните полезности и наблюдаване на нарушаванията на правата на индивида. Освен това американците интензивно пречат на техните упоритости, като лимитират политическите и военните дейности на Москва и Пекин и тяхното районно и световно въздействие посредством разполагането на големи военни запаси в Индийския и Тихия океан.

Те също по този начин се опълчват на упоритостите на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско море, като основават военни и политически съюзи в района. Сред тях са алиансът AUKUS (САЩ, Австралия, Обединеното кралство), Четиристранният разговор по въпросите на сигурността (САЩ, Япония, Индия и Австралия) и западната самодейност " Изграждане на по-добър свят ", показана от страните от Г-7 като опция на китайския план " Един пояс, веднъж " (предоставяне на помощ на бедните и разрастващите се страни за развиване на инфраструктурата и стопанската система им). Не бива да забравяме и опълчването на Русия на желанието да се включи Украйна в Организацията на Северноатлантическия контракт, като се включат силите ѝ във военни учения и ѝ се даде съвременно въоръжение и икономическа поддръжка.

В отговор на това се организират многочислени руско-китайски военни учения в морето и на сушата, взаимни патрули и маневри в Индийския и Тихия океан, в които вземат участие хиляди военнослужещи на доста огромна територия. В миналогодишния си отчет Военноморският институт на Съединени американски щати показва последователността на военните учения на двете страни, сериозния им мащаб и все по-големия им географски обсег, продажбата на съветски съвременни оръжия на Пекин, разширението на териториите им в Азия и Европа, както и нуклеарния статут на двете страни, който трансформира този съюз в изменящ играта във военно и дипломатическо отношение. Трябва да се вземат поради и възходящият търговски продан и подписването на дълготрайни контракти на стойност милиарди долари в енергийния бранш, по-специално вносът на огромни количества съветски петрол и газ и построяването на тръбопроводи за превозването им непосредствено до китайска територия.

Нарастващото напрежение и политико-дипломатическата борба със Съединени американски щати по геополитически и геостратегически въпроси доведоха до руско-китайски консенсус във връзка с основаната на Запада интернационална система за сигурност, в която американците дефинират разпоредбите за деяние и механизмите за взимане на решения. Те считат, че е належащо да се опълчват на този ред и да го трансформират, като основат различна многополюсна интернационална система.

Западните специалисти видяха в китайско-руското изказване политическо и военно предизвикателство към съществуващия интернационален ред и изчерпателен проект за опълчване на Съединените щати като свръхсила и Организацията на Северноатлантическия контракт като крайъгълен камък на интернационалната сигурност и демократичната народна власт. Както е посочено в взаимния документ, в региона на демокрацията няма повсеместен метод за всички страни. Според специалисти наличието на изказването има за цел да откри нова епоха в интернационалната система и да означи повратна точка в новата Студена война.

Развитието на китайско-руските връзки обаче не може да се пояснява отвън сегашния политически миг и неговите последствия. Залогът е стремежът на Съединени американски щати да сдържат Китай и да защитят Тайван от вероятно китайско настъпление, както и разширението на НАТО до западните граници на Русия, включващо източноевропейски страни, изключително Украйна и Грузия, и разполагането на съвременно военно съоръжение на техните територии. В резултат на това актуалните политически събития накараха Москва и Пекин да обединят напъните си и да заемат обща позиция, която е враждебна на Съединени американски щати. Те ще се поддържат взаимно по значими за тях въпроси, само че това не понижава разликите и споровете им на ползи. Китай да вземем за пример изхожда от нуждата да резервира районната и световната непоклатимост, като в същото време е угрижен за бъдещето на своя план " Един пояс, веднъж " и комерсиалните си ползи в Централна Азия и Европа. В резултат на това той е срещу непознатата интервенция в делата на страните, заради което тактиката на съветския президент може да се преглежда като дестабилизиращ фактор, който е в ущърб на ползите на Пекин.

В същото време, в светлината на напрежението със Съединени американски щати по отношение на изменящия се баланс на силите, както и с тайванския въпрос, Китай има изгода от съветската политика в Украйна, защото тя притегля вниманието на Съединени американски щати, позволявайки им да отклонят вниманието си от обстановката в Азия и опитите да нарушат геополитическите проекти на Пекин. Последният вижда в Путин сътрудник, кадърен да дестабилизира западния съюз. Сега вниманието на Съединени американски щати е отвлечено от сдържането на Китай, само че освен това той не желае възможен раздор с американците и Европейския съюз, защото той дава обещание загуба на голям търговски продан, изключително в случай че отчуждаването е съпроводено със наказания, които биха могли да окажат доста влияние върху китайските компании, защото техният приоритет е цялостният достъп до пазарите. Поради това Пекин няма интерес поддръжката на Москва да накърнява личните му ползи, в това число тези, свързани с районната и световната политическа непоклатимост и сигурност. Именно това кара китайските водачи да се дистанцират и да останат безпристрастни, като се афишират за разрешаване на споровете с дипломатически средства.

Китайският президент Си Цзинпин, който подписа китайско-руска декларация в поддръжка на Москва, прикани в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин да се позволи рецесията с Украйна посредством договаряния, а китайският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Джан Цзюн прикани за въздържаност и разрешаване на разликите по дипломатически път. Освен това китайските управляващи попречиха на две банки - Industrial and Commercial Bank of China и държавната Bank of China - да утвърждават деноминирани в долари заеми за закупуване на съветски артикули, подготвени за експорт. Това демонстрира интерес към стабилността, защото съветската политика въздейства директно върху потока на петрол и газ към Китай от Централна Азия, като нарушава веригата за доставка на артикули.

" Путин е основната болежка на Пекин ", споделя Карл Минцнер, старши теоретичен помощник по въпросите на Китай в Съвета за интернационалните връзки.

Според Уан Хуейяо, началник на Центъра за Китай и глобализацията, основан в Пекин мозъчен концерн, китайците желаят да имат положителни връзки със Съединените щати, за което свидетелства решението да се въздържат от приемане на резолюция по време на гласуването в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Докато Съединените щати се стремят да отдалечат Русия и Китай един от различен, последните се оправят с натиска, като поддържат настояванията на Москва за сигурност, защото това служи за понижаване на американската мощност. Въпреки това има фактори, които лимитират помощта на Пекин. Това са най-вече комерсиалните и финансовите връзки с Европейския съюз и Съединени американски щати. Откритата поддръжка за съветската политика би заплашила огромното капиталово съглашение, което Пекин се пробва да подписа с Европейския съюз, и би изложила страната на унищожителни вторични наказания от страна на американците. От друга страна, в този момент дейностите на Вашингтон се преглеждат като тест за допустима реакция против личната му борба за Тайван. И най-после, Китай получава късмет да отслаби Русия, своя геополитически противник в Централна Азия, като краен резултат от събитията в Украйна и техните последствия за интернационалните връзки. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР