Александър Хелд, който е специалист по горски пожари, подчертава пред

...
Александър Хелд, който е специалист по горски пожари, подчертава пред
Коментари Харесай

Как в Канада изгоря една цяла България

Александър Хелд, който е експерт по горски пожари, акцентира пред АРД, че сегашните пожари в Канада се отличават от предходни сходни рецесии по едно: в доста повече райони огънят се намира отвън надзор. Пламъците развиват такава чудовищна сила, че гасенето към този момент става невероятно: горещината е толкоз жестока, че никой не може да се приближи до пожара. " А да гасиш от горната страна с вода от самолети - от това няма съвсем никакъв резултат ", изяснява специалистът.

Горски пожари избухват годишно в Канада. Но за какво тазгодишните не могат да бъдат овладени? Хелд приказва за " рисков коктейл от разнообразни аргументи ". Поддържането на горските масиви през последните години е било занемарено. " Разпънахме червен килим пред пожарите: всеобщо се сеят и садят монокултури, горите все по-малко се смесват, а предварителната защита не се практикува съществено ", изброява той.

Промените в климата задълбочават казуса

Друг значим фактор са климатичните промени: продължителните засушавания и високите температури основават спомагателни условия за пожари. " Горската екосистема е излязла от коловоза, а една от аргументите явно са климатичните промени ", безапелационен е експертът.

На същото мнение е неговият сътрудник Кристоф Хартеброт, който споделя пред публичната медия АРД: " Пожарната заплаха в една гора зависи преди всичко от нивото на влагата. Ето за какво продължителните сушави интервали усилват риска от пожар. А климатичните промени усилват заплахата от продължителни сушави интервали. "

Получава се циничен кръг. При пожарите в атмосферата се отделят големи количества въглероден двуокис, а това пък форсира климатичните промени. По принцип горите усвояват доста въглероден двуокис, само че горските пожари вършат тъкмо противоположното. При тези пожари в атмосферата се отделят и други нездравословни субстанции, които са рискови за човешкото здраве - да вземем за пример тънък прахуляк. През юни другояче чистият Монреал се оказа преди всичко в листата на огромните градове със нечист въздух. Подобно беше и ситуацията в Ню Йорк. Пушилката от Канада доближава дори до Европа, въпреки че замърсяването остава в най-горните въздушни пластове и не обременява хората.

Европа - по-малко застрашена?

Специалистите считат, че заплахата от такива опустошителни пожари като канадските е по-малка в Европа. Разбира се, и тук избухват горски пожари, само че Европа е доста по-гъсто обитаема и надлежно - с доста по-гъста противопожарна мрежа, а това понижава заплахата, споделя Хартеброт.

Снимка: БТА/АР

Независимо от това и европейските гори са изложени на все по-големи опасности. " Интензивният туризъм в Югоизточна Европа трансформира пейзажа, а в Германия също следим продължителни засушавания ", изяснява той пред АРД.

Тези ограничения могат да оказват помощ

Какво може да се направи в бъдеще? Двамата експерти са единомислещи, че би трябвало да се промени съставът на горите и да се засаждат повече широколистни дървета в смесени гори. " Опасността от пожари в чистите иглолистни гори е доста по-висока, ето за какво засаждането на широколистни дървета е значима стъпка ", споделя Хартеброт. Друга значима стъпка е постоянното пречистване на горите от сухи и елементарно запалими клони.

Снимка: БТА/АР

Хелд прибавя и още една мярка: целенасоченото изгаряне на застрашени горски площи още напролет. " Трябва да се научим да работим дружно с огъня, а освен против него ", споделя той. През пролетта огънят е по-малко рисков, защото влажността през нощта е по-висока. " Науката и практиката ни демонстрират, че това работи ", прибавя Хелд и дава образец с сполучливите превантивни ограничения, взети от Австралия и Португалия след опустошителните пожари предишното десетилетие. В доста страни обаче, в това число и в Германия, липсва задоволително кураж за предприемане не целеустремено опожаряване. И въпреки всичко предварителната защита си остава най-хубавата мярка, която работи както на Родос, по този начин и в Канада, споделя Хелд: " Най-добре е ние сами да решаваме по кое време да пристигна огънят, а не да го чакаме през лятото, когато нормално към този момент е станало късно ", споделя специалистът.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР