Алек Попов извади от чекмеджето апокрифната предистория на сестри Палавееви,

...
Алек Попов извади от чекмеджето апокрифната предистория на сестри Палавееви,
Коментари Харесай

Палавите партизанки Палавееви се завръщат

Алек Попов извади от чекмеджето апокрифната предистория на сестри Палавееви, написана преди повече от 10 години. Палавите близначки партизанки се завръщат в ново допълнено издание „ Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята “. Лентата се връща обратно, с цел да си напомним, че за всяко събитие си има причина и би трябвало единствено да я открием.

Сега известният публицист изкушава публиката с цялостния прочит на вълнуващия трагикомичен сюжет, получил висока оценка още с излизането си, въодушевила едноименния сценичен театър и намерила своето развиване в продължението „ Сестри Палавееви по пътя към новия свят “. История, която жонглира с пропагандните клишета и легенди, смешна до сълзи, осмисляща близкото минало по неповторим постмодерен метод. Съвременна приказка оттатък черно-белите клишета, утвърждаваща жаждата за живот посредством смеха и изкуството да оцеляваме измежду парадоксите и невъзможните избори на времето.

Заченати при тайнствени условия през далечната 1926 година, близначките Кара и Яра порастват в заможния дом на Стоядин Палавеев, огромен предприемач и търговец на кожи. С образованието им са натоварени елитни гувернантки и педагози, които би трябвало да укротят дивия им непослушен манталитет. Приети са като знаци на нов човешки вид в Първа девическа гимназия, само че скоро си демонстрират рогата, а бедното учителско съсловие е хвърлено в ужас. За няколко години съумяват да преминат през всички по-значителни идейни придвижвания на епохата, в това число през една мрачна окултна фракция, срещат се с учителя Дънов, с цел да се озоват най-после в редиците на Съпротивата. Жадни читателки на комикси, които вуйчо им постоянно изпраща от Съединени американски щати, и израснали с вълнуващия свят на супергероите, девойките копнеят да вземат участие в спасяването на света от силите на злото.



Алек Попов съумява да сътвори пъстър, на моменти необикновен роман за безконечния юношески протест против родителите и обществените правила, за наивната религия в утопии, за революцията като върховeн афродизиак, отключващ еротични трепети. Пред читателя се разпростира богата изложба от ярки облици: мрачният партизански комадир Медвед, затаил горчивата си загадка, националните бойци Ленин, Копача, Ботев, бандата на анархистите, обладаният от рицарски мечти Капитан Нощ, лукавият контрольор Базов, подмолната Екстра Нина и още десетки герои на тази турбулентна ера. История за борби, изменничества, гибел и оцеляване, наситена с трагични обрати, малко известни обстоятелства и великодушна нереалност, които ни придвижват в неуместна, само че безапелационна действителност. И всичко това – поднесено със свежия, безподобен комизъм на писателя.

В духа на „ Гадни копилета “ на Тарантино и неуместните клипове на Монти Пайтън, „ Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята “ – първият партизански разказ на XXI век – носи това винтидж комиксово чувство, което безпроблемно, безсрамно и самоуверено прескача коловозите на историята. Роман, който предлага смешен ключ към една объркана и комплицирана ера, преследваща ни и до през днешния ден. „ Силен, извънредно интелигентно изваян роман за конфликта на високопарните идеологии с дребните човешки слабости; за конфликта на „ научния социализъм “ с античното, жилаво езическо поверие, за „ класовите “ рефлекси, ръководещи нашите действия, макар волята ни. “, написа списание „ Време “, Белград. „ Неустоим, взривоопасен микс от завършения, остроумна обществена рецензия, героични борби и юношески еротизъм “, е оценката на BOOK CULTURE, Берлин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР