Албанският парламент избра говорещия четири езика Олсиан Чела за нов

...
Албанският парламент избра говорещия четири езика Олсиан Чела за нов
Коментари Харесай

След месеци отлагане Албания избра главен прокурор

Албанският парламент избра говорещия четири езика Олсиан Чела за нов основен прокурор на страната в опит да задвижи правосъдните промени, поискани от Европейския съюз, предадоха " Ройтерс " и " Болкан инсайт ". Подкрепиха го 101 от 140 депутати.

Обучаваният от европейски институции за битка с престъпността Чела идва на поста в миг, когато страната нямаше непрекъснат основен прокурор от месеци, а последният корупционен скандал - обвързван с пазаруване на избори - я раздруса в навечерието на значим локален избор това лято.

Албания не получи зелена светлина за начало на договарянията с Европейски Съюз на 17 октомври. Европейски Съюз е казвал, че промените би трябвало да останат главен приоритет и че правораздаването самоуверено би трябвало да се бори с корупцията и проведената престъпност.

Предстои, под погледите на европейски и американски специалисти, да бъдат оценени и 800 албански съдии и прокурори в опит да се изкорени корупцията в системата и да се постави завършек на безнаказаността на политиците. Уволнени бяха множеството съдии от Върховния и от Конституционния съд. Според опозицията обаче държавното управление на Еди Рама надвишава пълномощията си.

На фокус в този момент е още една инспекция, обвързвана с опустошителното земетресение в Дуръс, довело до гибелта на 51 души - дали строителите нерегламентирано са изграждали спомагателни етажи на доста от съборените здания.

Чела, на 42 година, е в системата от 2002 година и ще има 7-годишен мандат. По време на чуването даде обещание да " пази жителите от насилието на страната ", макар че правосъдната промяна през последните три години се реализира с изменчив триумф.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР