Албания е изпълнила критериите за начало на преговори за членство

...
Албания е изпълнила критериите за начало на преговори за членство
Коментари Харесай

Радев: Европейската интеграция на Албания е в интерес на целия регион и на ЕС

Албания е изпълнила критериите за начало на договаряния за участие с Европейския съюз и България ще продължи да поддържа нейното европейско бъдеще. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Република Албания Илир Мета в Тирана. Българският президент е на държавно посещаване в Албания по покана на своя сътрудник. Румен Радев открои заключенията на мониторинговия отчет на Европейската комисия за напредъка на Албания в региона на върховенството на правото, правата на жителите, промяната на обществената администрация, битката с проведената престъпност и корупцията, които дават съображение за определянето на дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз още на идната среща на Европейския съвет в края на месец март.
 пресцентър, Президентство
Европейската вероятност на Западните Балкани е от основно значение за стабилността и сигурността освен на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз, акцентира българският президент. Румен Радев поздрави Илир Мета за сполучливото албанско председателство на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, което потвърждава, че Албания заслужава по-активна поддръжка в своя европейски път.
 
Като значим аршин за постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция Румен Радев открои построяването на добросъседски връзки на Балканите и ефикасното използване на законовите разпореждания, които дават опция българското национално малцинство в Република Албания да упражнява правата си, изключително за образование по български език. „ Убеден съм, че ще бъдем очевидци на сполучливо привършване на процеса и на приемането на всички законови и подзаконови нормативни актове “, съобщи президентът и изрази упованието на страната ни идното броене на популацията в Албания да даде опция на сънародниците ни да изразят свободно волята си в сходство с европейските стандарти.
 пресцентър, Президентство
Потенциалът за следващо задълбочаване на двустранното съдействие в стопанската система и взаимните вложения също беше във фокуса на срещата на двамата президенти. Над 70 български компании към този момент са вложили в Албания, което основава удобна основа за разширение на икономическото партньорство. Като главно предизвикателство пред бизнеса на Балканите беше откроена незадоволителната съгласуваност, както и дългогодишното закъснение на построяването на Европейски транспортен кулоар 8. Развитието на транспортната  и железопътна инфраструктура, постигането на по-висока цифрова и енергийна съгласуваност е в интерес освен на бизнеса, само че и на туризма. И Румен Радев, и Илир Мета подчертаха нуждата от възобновяване на директната авиолиния София – Тирана като най-ефективна мярка за поощряване на двустранния продан в региона на образованието, науката,  културата и спорта.
 
Президентът Мета изрази признателността си за оказаната от страната ни своевременна финансова и експертна помощ при тежкото земетресение в Албания през ноември м.г. Заключенията на българските специалисти са били водещи на последвалата донорска конференция за набиране на средства в поддръжка на потърпевшите и възобновяване на разрушенията. Румен Радев акцентира, че някои от българските експерти, взели участие в оценяването на вредите от земетресението, са част от неговата делегация, както и представители на български браншови организации от сферата на строителството, които са подготвени да вземат присъединяване в процеса на възобновяване на град Дуръс.
 пресцентър, Президентство
В отговор на журналистически въпрос на взаимната конференция за напрежението, което засиленият миграционен напън по турско-гръцката граница оказва върху целия район, българският президент съобщи, че ефикасният дипломатически разговор е най-ефективното средство за неговото превъзмогване. Държавният глава акцентира, че тази обстановка основава и проблем за сигурността на европейските жители и изисква Европейски Съюз да окаже помощ както на Турция, по този начин и на Гърция, която охранява външните европейски граници. 
 
Румен Радев напомни, че преди три години, когато представляваше България на съвещанията на Европейския съвет, е предложил Европейският съюз да създаде собствен действен проект за отбрана на външните сухоземни граници, както и за недопускане на филантропични рецесии. По думите му, в европейската политика в тази област има дефицити – към момента няма единно европейско решение по миграционния въпрос, нито построен потенциал или  действен проект за бърза реакция за отбрана на външните граници на Европейски Съюз.
 
По-рано денем президентът Румен Радев беше посрещнат с публична гала от албанския държавен глава Илир Мета.
 пресцентър, Президентство
В Тирана българският президент организира среща и с министър-председателя Еди Рама, с който разиска двустранното партньорство в областта на защитата и военното образование.
 
Държавният глава Румен Радев имаше среща и с ръководителя на Народното събрание Грамоз Ручи, като акцент в диалога беше законодателството, което регламентира правата на българското национално малцинство.
 
По-късно президентът ще постави венец пред паметника на „ Майка Албания “ в Тирана. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР