Акустичната китара на покойния Кърт Кобейн, използвана по време на

...
Акустичната китара на покойния Кърт Кобейн, използвана по време на
Коментари Харесай

Китарата на Кърт Кобейн е най-скъпата в света

Акустичната китара на починалия Кърт Кобейн, употребена по време на емблематичните изпълнения на „ Нирвана “ в MTV Unplugged през 1993 година, беше продадена за 6 милиона $ на търг в Калифорния, заяви Би Би Си. Австралиецът Питър Фрийдман заплати рекордната сума, явен знак, че 26 години след гибелта на Кобейн любовта към музиката и групата не е намаляла.

„ Когато чух, че този фамозен инструмент излиза на търг, незабавно разбрах, че такава опция идва един път в живота и взех решение да я употребявам с цел да напомня на света за компликациите и битките, с които се сблъскват и постоянно са се сблъсквали изпълнителите “, сподели Фрийдман.

Предишният връх беше $3,95 милиона за Black Stratocaster, благосъстоятелност на Дейвид Гилмор от “Пинк Флойд “.  Мартин Нолан, изпълнителен шеф на аукционната къща Julien`s Auctions, която извърши продажбата, сподели, че китарата „ Martin D-18E “ от 1959 година е типична за типа инструмент, който е желал Кобейн.   "

 „ Кърт не търсеше екстравагантни или блестящи китари. Той беше китарист левичар и имаше потребност от принадлежности, който лесно да се преобразува от дясна за лява ръка, каквито са китарите „ Martin “, тъй че това беше значимо за него. “  Появата на MTV Unplugged с Nirvana беше едно от последните телевизионни осъществявания на Кобейн преди да почине.

Но китарата му не е първия сувенир от този комплект, което аукционната къща е продала. „ По време на този концерт Кърт носеше зелена жилетка - евентуално я купил от магазин за облекла втора употреба за няколко $, с дупчици, изгорени от цигари и други петна. Продадохме я през октомври предходната година за 334 000 $ (299 000 евро) “,  - сподели Нолан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР