Актьори и режисьори създават Движение за култура“ като противодействие на

...
Актьори и режисьори създават Движение за култура“ като противодействие на
Коментари Харесай

След скандалите в Народния театър: Актьори и режисьори създават „Движение за култура“


Актьори и режисьори основават „ Движение за просвета “ като противопоставяне на свадите в Народния спектакъл. Това стана ясно по време на конференцията, в която участваха Лили Абаджиева, Валери Йорданов, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Те оповестиха още, че провеждат огромен митинг на 16 март от 14 ч., който ще стартира от Министерство на културата. Настояването е за незабавното освобождение на Васил Василев като шеф на Народния спектакъл.

„ Поводът, който ни събра е продължаващата съсипия в Народния спектакъл. Ние, естествено, продължаваме да желаеме оставката на Васил Василев. Това, което Александър Морфов направи е да извади тапата на бутилката, от която излязоха доста работи “, сподели при започване на брифинга проф. Георги Каприев.

„ След като не реагирахме на „ просто Наско “, получихме „ просто Васко “. Това, което се случва в Народния спектакъл е недопустимо, меко казано “, сподели от своя страна Никола Додов.

„ Получава се по този начин, че аз приказвам на ляво и на дясно, а пък въпроси насреща съвсем няма. Много разгадавам на въпросите. Но преди този момент желая да кажа няколко дано. Първо желая да се обърна към сътрудниците си от цялата страна. Уважаеми сътрудници, животът е една битка и в нея няма място за безмълвие. Вземете връзки, с цел да се вземат нужните решения “, сподели и Камен Донев.

Той призна, че доста хора желаят да кажат нещо, само че не престават да мълчат. Донев настоя също по този начин за разговор. Актьорът изясни, че е прочел доста деликатно претекстовете за уволнението на Александър Морфов и бил изненадат от чиновническата завист в документа. Той настоя за „ законов механизъм, който да не надвишава на един шеф да надвишава моралните правила “ и съобщи, че Васил Василев е „ морално дерайлирал “.

„ Това придвижване ще сложи доста въпроси, като този за състезанията за шеф. Ако един човек стане шеф, той става нещо като притежател. Една такава институция има потребност от креативен шеф “, разяснява тематиката и Албена Колева. Тя упрекна Васил Василев за излизането на абсурда от рамките на Народния спектакъл, тъй като точно той е направил фотография на надрасканата от Александър Морфов врата и е дал едно злостно изявление по тематиката.

Актрисата съпостави връзките в театъра с военна и добави, че креативната атмосфера е нарушена. Тя не е съгласна с това, че закона слага производството на някакви артикули с това на спектакъл. В театъра е непрекъснато и всеки може да работи отвред.

„ Движението за просвета си слага една по-голяма цел – да взе участие в построяването на тактика за развиването на театралните изкуства. Тревожи ни обстоятелството, че България е единствена страна, която не е подписала Пакта за просвета. Така или другояче считам, че е извънредно време да бъдат спрени процесите по повсеместен разпад в културата. Има цялостна обезценка на нравствената система “, безапелационна е и Лили Абаджиева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР