Актьорът Леонид Куравльов почина на 85-годишна възраст след тежко боледуване,

...
Актьорът Леонид Куравльов почина на 85-годишна възраст след тежко боледуване,
Коментари Харесай

Почина голям руски актьор, любимец и на българската публика

Актьорът Леонид Куравльов умря на 85-годишна възраст след тежко боледуване, съобщи ТАСС, като цитира известие на Съюза на кинематографите.

Той е бил настанен в московска болница с пнемномия при започване на месеца, описа синът му Василий. Преди седмица артистът е изписан и признат в друго лечебно заведение за рехабилитация.

В дългогодишната си кариера Куравльов се превъплъщава в над 200 функции. Сред най-известните му филми са "Златният телец " (1968), "Иван Василиевич сменя специалността си " (1973), "Афония " (1975) и доста други, добавя Българска телеграфна агенция.

У нас е известен с доста филми, в това число в ролята на нацисткия офицер Айсман в радващия се на голяма известност многосериен ефирен филм на Татяна Лиознова "Седемнадесет мига от пролетта ".

Леонид Вячеславович Куравльов е роден на 8 октомври 1936 година в Москва.

В ранното си детство той остава без татко, а през 1941 година след лъжливо обвиняване майка му е изпратена в Сибир, където претърпява дружно с Леонид няколко сложни години. Завършил учебно заведение през 1953, Леонид Куравльов се пробва да постъпи във ВГИК, само че не съумява от първия път. През 1955 въпреки всичко взима сполучливо изпитите и и стартира да учи актьорско майсторство.

В киното артистът дебютира още като студент - получава ролята на матроса Камушкин във кино лентата на Михаил Швейцер "Мичман Панин ". Пак като студент се снима и в дипломната работа на Василий Шукшин "Из Лебяжьего сообщают ". Василий Шукшин става режисьорът, който в действителност открива за феновете Леонид Куравльов. Наистина, това става малко по-късно - през 1964 година. А през 1960 година Леонид приключва ВГИК и е признат в театралното студио на киноактьора.

От този миг той стартира да се снима доста в киното - както в основни, по този начин и в епизодични функции. През 1961 дружно с Шукшин се снимат в популярната мелодрама "Когда деревья были большими ", където в основната роля ослепително играе Юрий Никулин. И по този начин до 1964 - годината, станала преломна в кариерата на Куравльов.

През 1964 излизат едновременно два кино лентата на Василий Шукшин, и двата с присъединяване на Леонид - "Живет такой парень " и "Ваш сын и брат ". Филмът "Живет такой парень " несъмнено е най-слънчевото и жизнерадостно произведение на Шукшин, а Леонид Куравльов играе основния воин Паша Колоколников.

При Михаил Швейцер актьорът свети в екранизацията на "Златният телец ", където пресъздава яркия облик на Шура Балаганов. Интересна е също и ролята на Хома Брут, изиграна от Куравльов във кино лентата "Вий " на режисьора Константин Ершов, по описа на Н. Гогол.

В началото на 70-те години артистът, с изключение на в "Седемнадесет мига от пролетта ", играе във филмите на двама от най-изтъкнатите руски майстори на комедията - Леонид Гайдай и Георгий Данелия.

Първият го кани за ролята на крадеца Жорж Милославски в комедията "Иван Василиевич сменя специалността си ", а Данелия го снима като шлосера-санитарен механик Афоня Борщев в "Афоня ".

И двата кино лентата имат великански триумф измежду феновете и Леонид Куравльов става един от най-популярните руски артисти. Сред останалите му функции - а Куравльов се е снимал в над 150 кино лентата - можем да споменем още "Начало " на Глеб Панфилов, "Не може да бъде! " на Леонид Гайдай, "Мястото на срещата не се трансформира " на Станислав Говорухин, "Ние, долуподписаните " на Татяна Лиознова, "Търсете дамата " на Алла Сурикова, "Барышня-крестьянка " на Алексей Сахаров, "Ширли-мырли " на Владимир Меншов.

Участва и в сериалите "Бригада ", "Европейский ескорт " и "Сыщики ". През всички тези години Леонид Куравльов на практика въобще не е спирал да работи интензивно.

Пише разкази и чете доста, по тази причина се назовава "книжен червей ", а в края на 90-те той води известна телевизионна стратегия "Светът на книгите с Леонид Куравльов ", където приказва за нови издания.

През 2012 година е награден с IV клас медал "За заслуги пред отечеството ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР