Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е

...
Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е
Коментари Харесай

Отиде си актьорът Доси Досев

Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е умрял. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст, заяви БНР. Тъжната новина е предал Христо Бардуков, основен специалист " Спорт, демографски и етнически въпроси " в Община Созопол.

„ Созопол и България осиротяха! Напусна ни един популярен артист, добър другар и огромен Човек! Връзките и контактите, които имаше, постоянно ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младежите. Беше един дипломат на щастието и положителното! “, пишат от общината.

Доси Досев (популярен и като Досьо Досев) е умрял след обостряне на язва, от която е страдал дълги години. Актьорът и Бардуков са съседи в остарелия град, видели се единствено преди дни, а непринуденият диалог се въртял към виното, веяния паламуд и хубавите неща в живота.

Поклонението пред артиста ще е в Созопол.

Доси Досев е роден София на 12 април 1934 година, приключва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов ” през 1955 година Работил е в Драматичен спектакъл " Боян Дановски " Перник (1955 - 1956), Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов " София (1956 - 1957). Играе в Бургаския спектакъл в славния интервал, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори сред 1957 и 1961 г.  След 3 сезона и функции, които са завладяване в креативната му биография, напуща след разпадането на групата. Част е от състава на Народен спектакъл за младежта София (1961 – 1965) и Театър „ София “, на чиято сцена играе над 4 десетилетия. 

Снимал се е в близо 70 кино лентата. Сред тях са „ Привързаният балон ”, „ Гибелта на Александър Велики ”, „ Мъже в командировка ”, „ Иван Кондарев ”, „ Масово знамение ”, „ Вик за помощ ”, „ Версенжеторикс ”, „ Пансион за кучета ”, „ Подгряване на вчерашния обед ”, „ Принцът и просякът ”.

Самият той постоянно е казвал, че се усеща повече жител на Созопол и Бургас, в сравнение с София. Носител е на премията „ Златен век - огърлие “ и грамота от 2019 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР